G. Landsbergis: iš Irako į Minską atskrido tuščias lėktuvas surinkti norinčiųjų grįžti (papildytas)

papildyta nuo 4 pastraipos

Vilnius, rugpjūčio 6 d. (BNS). Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pranešė išgirdęs Irako kolegos Fuado Husseino (Fuado Huseino) patikinimą, kad iš jo šalies į Minską penktadienį atskridęs lėktuvas yra tuščias, skirtas surinkti norintiems namo grįžti tėvynainiams.

„Ministro žodžiais, tai tuščias lėktuvas surinkti žmonėms, kurie prašosi grįžti atgal. Tą informaciją mums patvirtino ir keli šaltiniai“, – BNS sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Nacionalinio vežėjo „Iraqi Airways“ orlaivis Minske nusileido prieš vidurdienį.

Anot G. Landsbergio, nepatvirtintais duomenimis, norą grįžti pareiškė apie 300 irakiečių.

„Iraqi Airways“ ketvirtadienį paskelbė savaitei stabdančios skrydžius į Minską. G. Landsbergis sakė gavęs patikinimą, kad skrydžiai sustabdyti dešimčiai dienų.

Jis tvirtino perdavęs F. Husseinui prašymą, kad skrydžiai iš Irako į Minską neatsinaujintų apskritai.

G. Landsbergis taip pat sakė negavęs informacijos, ar Irakas siųs daugiau lėktuvų į Baltarusijos sostinę surinkti tėvynainiams.

„Toliau su ministru sutarėme, kad mes iš Užsienio reikalų ministerijos su kitomis institucijomis fiksuotume žmones, kurie nori grįžti. Jau esame paprašę dalies žmonių dokumentų iš Irako, paprašiau, kad jie būtų suteikti nedelsiant, kad žmonės nepersigalvotų“, – kalbėjo ministras.

Lietuva siekia sustabdyti skrydžius iš Irako į Minską, nes dalis atvykstančiųjų šiais reisais vėliau neteisėtai bando kirsti šalies sieną.

Šiemet į Lietuvą per sieną su Baltarusija pateko daugiau nei 4 tūkst. migrantų, daugelis jų yra irakiečiai.

Neteisėtos migracijos statistika rodo, kad atvykėlių antplūdį padėjo sustabdyti instrukcijos pasieniečiams neleisti migrantams kirsti valstybės sienos.

Lietuva dėl išaugusių migracijos srautų kaltina Baltarusijos režimą ir vadina tai hibridine agresija.

Autorius Saulius Jakučionis

[email protected], +370 5 205 85 10, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis