Esant ekstremaliai situacijai norima uždrausti prieglobsčio prašymus priimti bet kur

Vilnius, rugpjūčio 6 d. (BNS). Esant ekstremaliai situacijai Lietuva ketina apriboti vietas, kur galima priimti migrantų prieglobsčio prašymus.

Pagal teikiamas Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisas, paskelbus karo, nepaprastąją padėtį ar ekstremaliąją situaciją dėl masinio užsieniečių antplūdžio prašymas suteikti prieglobstį gali būti pateiktas pasienio kontrolės punktuose ar tranzito zonose Valstybės sienos apsaugos tarnybai, teisėtai atvykus į Lietuvą – Migracijos departamentui arba užsienio valstybėje esančiose Lietuvos diplomatinėse atstovybėse ar konsulinėse įstaigose.

Projekte taip pat numatyta, kad užsieniečio prašymas suteikti prieglobstį, pateiktas nesilaikant nurodytos tvarkos, nepriimamas. Jam turi būti paaiškinta prašymo pateikimo tvarka.

Išimtys būtų taikomos pažeidžiamoms grupėms priskiriamiems užsieniečiams ar atsižvelgus į kitas individualias aplinkybes.

Vidaus reikalų ministerija teigia šias pataisas teikianti, reaguodama į pastaruoju metu išaugusį neteisėtų migrantų skaičių.

Anot jos, piktnaudžiaujant šiuo metu galiojančiomis prieglobsčio procedūromis, nedemokratiniai režimai skatina neteisėtos migracijos procesus, ir tikėtina, kad tokia situacija nėra vienkartinė ar trumpalaikė problema.

Dabar įstatyme numatyta, kad prieglobsčio prašymai priimami tiesiog Lietuvos teritorijoje.

Projektui penktadienį pritarė Vyriausybė, o kitą savaitę jis bus teikiamas Seimui priimti ypatingos skubos tvarka.

Realiai naujoji tvarka jau taikoma, vadovaujantis šią savaitę vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės pasirašytu sprendimu. Pagal jį, neleistinose vietose Lietuvos sieną kirtę asmenys neįleidžiami į šalies teritoriją ir nukreipiami į artimiausią veikiantį tarptautinį pasienio kontrolės punktą ar Lietuvos diplomatinę atstovybę.

Šiemet į Lietuvą per sieną su Baltarusija pateko daugiau kaip 4 tūkst. neteisėtų migrantų.

Lietuvos pareigūnai išaugusius migracijos srautus vadina Baltarusijos režimo hibridine agresija. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali padėtis. Taip pat priimtas sprendimas apgręžti neteisėtai sieną bandančius kirsti asmenis, tai gerokai sumažino plūstančiųjų srautus.

Autorė Jūratė Skėrytė

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis