HRW kaltina Gazos Ruožo palestiniečių kovotojų grupuotes karo nusikaltimais

Jeruzalė, rugpjūčio 12 d. (AFP-BNS). Izraelio miestų apšaudymai raketomis ir minosvaidžių sviediniais, kuriuos gegužę per konfliktą Gazoje ir jos apylinkėse rengė palestiniečių kovotojų grupuotės, prilygsta karo nusikaltimams, ketvirtadienį pareiškė tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW).     

Niujorke įsikūrusi organizacija nurodė išanalizavusi iš Gazos rengtas atakas, per kurias 12 civilių izraeliečių žuvo ir dešimtys kitų buvo sužeisti.  

Dėl pabūklų užsikirtimo ar raketoms nepasiekus taikinio taip pat žuvo ar nukentėjo „nenustatytas skaičius palestiniečių Gazoje“, sakė HRW, nurodžiusi, kad žuvo bent septyni palestiniečiai civiliai.     

Per 11 dienų trukusį konfliktą Izraelis į palestiniečių kovotojų raketų atakas atsakė antskrydžiais prieš taikinius Gazos Ruože. Kovotojai iš blokuojamo anklavo į Izraelį paleido daugiau kaip 4 tūkst. raketų.   

Per Izraelio smūgius Gazoje žuvo maždaug 260 žmonių, tarp jų daug kovotojų. Per apšaudymus iš Gazos Izraelyje žuvo 13 žmonių, tarp jų vienas karys.   

HRW savo ataskaitą paskelbė kitą dieną po to, kai Jungtinių Tautų pagalbos ir darbų agentūra Palestinos pabėgėliams Artimuosiuose Rytuose (UNRWA) pasmerkė po jos mokyklomis Gazos Ruože iškastus ir „palestiniečių ginkluotų grupuočių potencialiai naudojamus“ tunelius, keliančius grėsmę vaikams ir darbuotojams.     

UNRWA šį pareiškimą paskelbė Izraelio ambasadoriui Jungtinėse Tautose Giladui Erdanui pareikalavus įšaldyti agentūros skiriamą finansavimą, kai Izraelio visuomeninė televizija pranešė, kad Gazos Ruožą valdantis islamistų judėjimo „Hamas“ neleido JT inspektoriams patikrinti tunelio šalia UNRWA mokyklos.   

HRW anksčiau apkaltino Izraelį karo nusikaltimais dėl dešimčių civilių gyvybių pareikalavusių smūgių, rengtų nepaisant fakto, kad „šalimais nebuvo jokių akivaizdų karinių taikinių“.    

Konfliktas Gazos Ruože baigėsi gegužės 21-ąją sudarius paliaubų susitarimą. 

Ketvirtadienį paviešintoje ataskaitoje HRW cituoja „Hamas“ ir kitų kovotojų grupuočių pareiškimus, skelbiančius apie intensyvų Tel Avivo ir kitų Izraelio miestų apšaudymą raketomis.  

Po vieno iš tokių pareiškimų į pietus nuo Tel Avivo nuo raketos skeveldrų žuvo 63 metų izraelietė. Kita raketa kaime už maždaug 20 km nuo Tel Avivo užmušė vyrą ir jo paauglę dukrą.   

„Pagal tarptautinę humanitarinę teisę ar karo įstatymus kariaujančios šalys gali atakuoti tik karinius objektus“, – sakė HRW ir pridūrė, kad „raketų leidimas į civilių gyvenamas teritorijas yra karo nusikaltimas“. 

Anot organizacijos, Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT), atliekantis tyrimą žydų valstybės atžvilgiu dėl galimų karo nusikaltimų, turėtų tirti ir „neteisėtas palestiniečių raketų atakas prieš Izraelį, taip pat neteisėtas Izraelio atakas Gazoje“. 

Balandį HRW pareiškė, kad Izraelis vykdo „apartheidą“, siekdamas išlaikyti žydų „viršenybę“ prieš palestiniečius ir savo gyventojus arabus. 

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis