Užfiksuota, kaip į Lietuvą įžengė Baltarusijos pasienietis (dar papildytas)

papildyta VSAT vado komentaru – naujos paskutinės trys pastraipos

Vilnius, rugpjūčio 13 d. (BNS). Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) kameros ketvirtadienį užfiksavo, kaip į Lietuvos teritoriją įžengia Baltarusijos pasienietis.

Kaip pranešė tarnyba, Baltarusijos pareigūnas vėlų ketvirtadienio vakarą Šalčininkų rajone, vadinamojoje Dieveniškių kilpoje, apie pusantro metro įžengė į Lietuvos teritoriją ir tuoj pat grįžo. 

„Pareigūnas įžengė į Lietuvos teritoriją, priėjo prie sienos ženklo, kalbėdamas ryšio priemonėmis. Šiam momentui atsakyti, kas įvyko, kodėl būtent tas pareigūnas pasielgė taip, mes negalime“, – žurnalistams penktadienį sakė VSAT vadas Rustamas Liubajevas.

Pasak jo, pagal susitarimą su Baltarusiją sienos įgaliotinių lygiu kaimyninė šalis  informuota apie šį incidentą, inicijuotas jo tyrimas Lietuvoje.

Vidaus reikalų ministerijos žiniomis, dėl įvykio Lietuva rengia notą Baltarusijai.

„Lietuvos VSAT tokį Baltarusijos pareigūno elgesį vertina kaip neatsakingą ir neprofesionalų“, – teigiama tarnybos pranešime.

Šio įvykio metu už maždaug šimto metrų taip pat buvo mobilus pasieniečių patrulis. 

Baltarusijos pasienietis buvo vienas ir po padaryto pažeidimo pasišalino į savo šalies teritoriją. Vaizdo įraše matyti ir pažeidėjo ekipuotė – jis per petį persimetęs kilimėlį ir miegmaišį arba suvyniotą palapinsiaustę. 

Pasak VSAT vado, tai nėra kažkuo neįprasta, o Baltarusijos pasieniečiai pastaruoju metu stebi Lietuvos pareigūnų veiksmus.

Informaciją apie šį įvykį VSAT nustatytais kanalais perdavė Vidaus bei Užsienio reikalų ministerijoms.

Paklaustas, ar pasieniečio įžengimą į Lietuvą galima sieti su artėjančiomis karinėmis pratybomis „Zapad“, R. Liubajevas teigė, kad „būtų sunku atsakyti į šį klausimą“.

„Bent iš tos patirties, kokią turėjome praėjusį kartą, kai vyko panašaus pobūdžio pratybos, matome aktyvėjimą prie valstybės sienos. Ne tik Valstybinio pasienio komiteto pareigūnų, bet ir kitų teisėsaugos institucijų bei kariuomenės“, – aiškino jis.

Kaip praneša Minsko institucijos, rugsėjį rengiamose Rusijos ir Baltarusijos pratybose „Zapad 2021“ dalyvaus apie 13 tūkst. karių. 

Autoriai: Austėja Masiokaitė-Liubinienė, Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

dalintis