A. Bilotaitė: situacija Baltarusijos pasienyje stabilizavosi (papildytas)

papildyta nuo 5 pastraipos

Vilnius, rugpjūčio 13 d. (BNS). Situacija Baltarusijos pasienyje stabilizavosi, rezultatų duoda sprendimas neįleisti migrantų į Lietuvą, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Ši savaitė rodo, kad situacija kaip ir stabilizavosi, bet tikrai negalime atsipalaiduoti ir turime būti pasiruošę įvairiems scenarijams. Bet turiu pasakyti, kad tas sprendimas, kuris buvo priimtas rugpjūčio 2 dieną, tikrai duoda rezultatų“, – per spaudos konferenciją Vilniuje penktadienį sakė ministrė.

Jos duomenimis, per savaitę į Lietuvą neįleista apie 200 neteisėtų migrantų, o nuo rugpjūčio 2-osios tokių migrantų buvo 1340 asmenų, tačiau ministrė atkreipė dėmesį, kad dalis šių žmonių gali būti tie patys.

„44 asmenys buvo įleisti ir jie buvo įleisti dėl humanitarinių priežasčių“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Pasak Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadovo Rustamo Liubajevo, Lietuva neturi tikslių duomenų, kiek potencialių neteisėtų migrantų šiuo metu yra prie Lietuvos ir Baltarusijos sienoje, tačiau iš atvirų šaltinių ir iš vairuotojų, vykstančių per valstybės sieną, žinoma, kad jų netoli pasienio su Lietuva Baltarusijoje dar yra.

„Tų žmonių tikrai prie valstybės sienos yra, jų taip pat yra ir kaimuose bei miesteliuose prie valstybės sienos (...). Nežiūrint į šiokį tokį stabilizavimąsi situacijos, mes išliekame budrūs ir planuojame ir toliau vykdyti sienos stebėjimą“, – kalbėjo jis.

Tikisi finansinės ES paramos sienos statybai

Ministrė yra nurodžiusi institucijoms, užtikrinančioms ir padedančioms užtikrinti Lietuvos valstybės sienos su Baltarusija apsaugą, pasirūpinti, kad asmenys išorės sieną sausumoje kirstų tik per pasienio kontrolės punktus.

Tai darantieji kitose vietose turi būti neįleidžiami į šalies teritoriją ir nukreipiami į artimiausią veikiantį tarptautinį pasienio kontrolės punktą.

A. Bilotaitės teigimu, priėmus šiuos sprendimus pastebėta, kad migrantų srautai ėmė augti kaimyninėse šalyse: Latvijoje sulaikyti 320 asmenų, Lenkijoje – 515 asmenų.

„Todėl labai svarbus yra bendras veiksmų koordinavimasis, ir šiandien ryte turėjau susijungimą virtualiu būdu su Estijos ir Latvijos vidaus reikalų ministrais, mes aptarėme bendradarbiavimą tiek politiniame lygmenyje, tiek techniniame, pareigūnų bendruose veiksmuose“, – kalbėjo ministrė.

Ateityje į šiuos susitikimus planuojama įtraukti ir Lenkiją.

Kitą savaitę situaciją Europos Sąjungos pasienyje su Baltarusija planuojama aptarti Europos Sąjungos vidaus reikalų ministrų neformalioje taryboje.

„Mes tikimės ne tik politinio palaikymo ir tam tikrų veiksmų, bet tikimės ir finansinės paramos statant fizinį barjerą, nes tai yra ne tik Lietuvos, Latvijos ar Lenkijos reikalas, tai yra visos Europos Sąjungos reikalas, nes mes saugome išorės sieną“, – kalbėjo ministrė.

Pasak jos, stabilizavusis migrantų srautams, yra galimybė daugiau dėmesio skirti Lietuvoje esantiems migrantams grąžinti į jų kilmės šalis.

Į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet pateko rekordiškai daug, daugiau kaip 4 tūkst., neteisėtų migrantų. 

Lietuvos pareigūnai išaugusius migracijos srautus vadina Baltarusijos režimo hibridine agresija. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali situacija.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

[email protected], +370 645 093 86, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis