A. Ghani: Afganistaną palikau, kad nebūtų liejamas kraujas (papildytas)

Kabulas, rugpjūčio 15 d. (AFP-BNS). Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) sekmadienį paskelbė, kad iš savo šalies pasitraukė siekdamas „užkirsti kelią kraujo liejimui“, Talibano kovotojams įžengus į sostinę ir baigiant iškovoti galutinę pergalę per žaibišką puolimą.

Kaip pranešama, Talibano kovotojai jau įžengė į sostinę. Trys aukšto rango talibų šaltiniai sakė naujienų agentūrai AFP, kad sukilėliai užėmė prezidentūrą ir surengė pasitarimą dėl saugumo sostinėje.

A. Ghani sakė tikįs, kad „nesuskaičiuojama daugybė patriotų būtų nukankinti, o Kabulo miestas būtų sunaikintas“, jeigu jis būtų pasilikęs.

„Talibanas laimėjo... ir dabar yra atsakingas už jų tėvynainių garbę, turtą ir išlikimą“, – sakoma per „Facebook“ paskelbtame pabėgusio lyderio pranešime.

„Dabar jų laukia naujas istorinis išbandymas. Arba jie išsaugos Afganistano vardą ir garbę, arba suteiks pirmumą kitoms vietoms ir tinklams“, – pridūrė A. Ghani.

Jis neatskleidė, kur yra išvykęs, bet pagrindinė Afganistano žiniasklaidos grupė „Tolo News“ pranešė, kad prezidentas pasitraukė į Tadžikistaną.

Kabulo vyriausybės deryboms su Talibanu vadovavęs Abdullah Abdullah (Abdula Abdula) anksčiau apkaltino A. Ghani, kad šis „palieka žmones likimo valiai“.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis