Tarptautinis Kabulo oro uostas pristabdė civilinių reisų vykdymą (dar papildytas)

Kabulas, rugpjūčio 16 d. (AFP-„Interfax“-BNS). Tarptautinis Kabulo Hamido Karzai (Hamido Karzajaus) oro uostas pristabdė civilinių reisų vykdymą, sakoma pirmadienį oro uosto išplatintame pranešime.

Oro uosto administracija paragino piliečius į jį nevykti, „kad būtų užkirstas kelias plėšimui ir grobstymui“, nurodoma pranešime, kurį cituoja vietos žiniasklaida.

Toks pareiškimas pasirodė oro uoste tvyrant chaosui ir tūkstančiams žmonių bandant palikti šalį po to, kai Talibanas vėl perėmė valdžią Afganistane.

Dramatiškuose socialinių tinklų vaizdo įrašuose matyti chaotiška scena prie kilimo ir tūpimo tako, civiliams gyventojams karštligiškai bandant pakilti jau ir taip perpildytais orlaivių laiptais.

Tai buvo desperatiškas mėginimas patekti į stovintį keleivinį lėktuvą ir pabėgti iš miesto, praėjus dienai nuo vyriausybės subyrėjimo.

Stebint didelei miniai, tie, kas sėkmingai užlipo laiptais, padėjo kitiems, kol kai kurie žmonės kybojo laikydamiesi už laiptų turėklų.

Pabėgti iš sostinės mėginančios panikos apimtos šeimos gabenosi perpildytą bagažą ir vedėsi paskui išsigandusius vaikus.

Padėtis peraugo į tokį sąmyšį, kad JAV kariams teko paleisti į orą įspėjamųjų šūvių, kad atkurtų tvarką, o visi komerciniai reisai buvo atšaukti.

„Esu labai išsigandęs. Čia į orą paleidžiama daug šūvių“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas liudininkas, paprašęs neskelbti jo vardo, kad tai nesutrukdytų jam išvykti.

JAV valstybės departamentas pranešė, kad amerikiečių kariai kontroliuoja oro uosto perimetrą evakuojant ambasados darbuotojus ir tūkstančius afganų, bendradarbiavusių su Vašingtonu, Vakarų šalims nuvertus Talibano režimą po rugsėjo 11-osios atakų Amerikoje.

„Bijome gyventi šiame mieste“

JAV ambasada Kabule tviteryje paragino Amerikos piliečius ir afganus „nekeliauti į oro uostą“.

Tačiau dar tūkstančiai afganų, įskaitant net tuos, kurie neturi jokių ryšių su JAV vadovaujama koalicija, atvyko, besitikėdami palikti šalį, nors neturėjo bilietų ar reikalingos vizos.

Suirutė oro uoste prasidėjo praėjus vos kelioms valandoms po to, kai Talibano lyderiai įsakė savo kovotojams įžengti į Kabulą ir palaikyti tvarką mieste, iš šalies pabėgus Afganistano prezidentui Ashrafui Ghani (Ašrafui Ganiui).

„Bijome gyventi šiame mieste ir bandome pabėgti iš Kabulo“, –sakė 25 metų vyras, prisistatęs Ahmedo vardu.

Daugelį žmonių paskatino atvykti į oro uostą kalbos ar melagienos socialinėje žiniasklaidoje.

„Perskaičiau „Facebook“, kad Kanada siūlo prieglobstį afganams“, – sakė Ahmedas.

„Kadangi tarnavau kariuomenėje,.. yra pavojus. Talibanas neabejotinai mane persekiotų“, – pridūrė jis.

Vašingtonas pranešė evakavęs visus savo ambasados darbuotojus į oro uostą ir kad jie laukia atskirai nuo leidimą keliauti turinčių asmenų.

Kituose socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose taip pat matyti desperatiškos naktinės scenos, kur žmonės mušasi dėl galimybės patekti į krovininį lėktuvą.

Už oro uosto ribų Kabule tvyrojo įtempta rimtis, ginkluotiems sukilėliams patruliuojant gatvėse ir įrengiant kontrolės postus.

Socialiniuose tinkluose paskelbtame pranešime vienas iš Talibano įkūrėjų mula Abdul Ghani Baradaras (Abdul Ganis Baradaras) paragino miesto kontrolę perėmusius kovotojus būti disciplinuotus.

„Dabar atėjo laikas išbandyti ir įrodyti, dabar turime parodyti, kad galime tarnauti savo tautai ir užtikrinti saugumą bei gyvenimo komfortą“, – sakė jis.

Scenos Kabulo oro uoste atgaivino prisiminimus apie chaosą, lydėjusį Vašingtono skubotą pasitraukimą iš Vietnamo 1975 metais. Vis tik dabartinė JAV administracija atmetė tokias paraleles.

„Tai ne Saigonas“, – sekmadienį amerikiečių televizijai pareiškė amerikiečių valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis