J. Bidenas tvirtai gina savo sprendimą išvesti JAV pajėgas iš Afganistano

Vašingtonas, rugpjūčio 16 d. (AFP-BNS). JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pirmadienį pripažino, kad Afganistano vyriausybė subyrėjo greičiau nei tikėtasi, tačiau ryžtingai gynė savo sprendimą išvesti amerikiečių karius iš šios šalies.

„Visuomet žadėjau Amerikos žmonėms, kad būsiu su jumis atviras. Tiesa, kad tai vystėsi greičiau negu mes tikėjomės“, – J. Bidenas sakė kreipdamasis į tautą.

„Mes jiems [Afganistano vyriausybei] suteikėme visas galimybes patiems spręsti savo ateitį. [Tačiau] negalėjome parūpinti jiems valios kovoti už tą ateitį“, – pridūrė prezidentas.

„Tvirtai ginu savo sprendimą. Per 20 metų sunkiuoju būdu pasimokiau, kad niekada nebūna gero laiko išvesti JAV pajėgas“, – J. Bidenas kalbėjo Baltuosiuose rūmuose, jo kalbą tiesiogiai transliuojant televizijai.

Amerikos lyderis pridūrė, kad JAV nacionaliniai interesai visuomet buvo labiausiai susiję su pastangomis neleisti rengti teroro atakų prieš Jungtines Valstijas iš šios karo nualintos šalies.

„Niekada nemanyta, kad misija Afganistane bus formuoti valstybę“, – pabrėžė J. Bidenas.

Tačiau jis perspėjo Talibaną nemėginti trikdyti amerikiečių diplomatų ir JAV pajėgoms talkinusių tūkstančių afganistaniečių evakuacijos per Kabulo oro uostą.

J. Bidenas sakė, kad atsakas į bet kokią ataką bus „staigus ir galingas“.

„Prireikus ginsime savo žmones niokojama jėga“, – kalbėjo JAV prezidentas.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis