N. Zelandijoje aptikus vietinio užsikrėtimo COVID-19 atvejį skelbiamas 3 dienų karantinas (papildytas)

Velingtonas, rugpjūčio 17 d. (AFP-BNS). Naujoji Zelandija skelbia trijų dienų karantiną, šalyje užfiksavus pirmą vietinio užsikrėtimo koronavirusu atvejį per pastarąjį pusmetį, antradienį pranešė premjerė Jacinda Ardern (Džasinda Ardern).

Įtariama, kad tai – koronaviruso delta atmainos atvejis.

„Mes matėme kitur, kas gali atsitikti, jei nepavyks to visiškai sukontroliuoti. Turime tik vieną šansą“, – sakė J. Ardern per televizijos transliuotą kreipimąsi, pavadindama delta variantą „iš esmės keičiančiu“ situaciją dalyku.

Sveikatos apsaugos departamentas pažymėjo, kad naujas COVID-19 atvejis buvo nustatytas Oklande. Tai yra pirmas vietinio užsikrėtimo atvejis šalyje nuo vasario 28 dienos.

„Ryžtingas ir ankstyvas atsakas yra geriausia priemonė, padedanti užkirsti kelią bet kokiam potencialiam plitimui. Visų Naujosios Zelandijos žmonių prašoma likti ramiems, būti maloniems ir atlikti savo vaidmenį, kol renkame daugiau informacijos apie galimą atvejį“, – nurodė departamentas.

Daugiau informacijos apie atvejį nepaskelbta.

5 mln. gyventojų turinti Naujoji Zelandija, kur nuo pandemijos pradžios nustatyti 26 mirties atvejai, sulaukė tarptautinių pagyrimų už sėkmingą koronaviruso valdymą.

Tačiau šalies vakcinacijos kampanija yra mažiau sėkminga – lig šiol visiškai paskiepyta tik penktadalis visų gyventojų.

Oklandui teko kelis kartus užsidaryti neilgam laikotarpiui nuo praėjusių metų, nors pradinis nacionalinis atsakas į pandemiją leido daugiausia sėkmingai užkirsti kelią virusui uždarius sienas.

Vėliausias nurodymas likti namuose 2 mln. gyventojų turinčiame mieste baigė galioti kovo mėnesį.

Pareigūnai praėjusią savaitę perspėjo, kad dėl koronaviruso delta atmainos plitimo Naujajai Zelandijai gali tekti įvesti „trumpą, griežtą karantiną“.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis