G. Landsbergis: Lietuva dėl 12 sieną kirtusių baltarusių pasieniečių įteikė Minskui notą (papildytas)

papildyta nuo 5 pastraipos

Vilnius, rugpjūčio 18 d. (BNS). Lietuvos sieną neteisėtai peržengus 12 baltarusių pasieniečių, Vilnius dėl šio incidento Minskui įteikė notą, trečiadienį pranešė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Informavome Baltarusiją, kad įvykis yra fiksuotas, kad jis kelia didelį susirūpinimą, nes mes tai laikome dar viena provokacija, temperatūros kėlimu ir taip ganėtinai įtemptoje situacijoje. Raginame susilaikyti nuo įvykių, kurie net galėtų būti traktuojami kaip provokacija, jau nekalbant apie tikras provokacijas“, – žurnalistams prieš Vyriausybės posėdį sakė šalies diplomatijos vadovas.

Pasak jo, apie incidentą informuoti ir partneriai NATO, Europos Sąjungoje.

Ministras taip pat akcentavo, kad Minsko reakcijos į Lietuvos įspėjimus pastaruoju metu „yra apmalšintos“.

„Tos reakcijos dabar yra tokios gal apmalšintos, mes matome po to tik tokį eilinį pasikalbėjimą per žiniasklaidą. Bet mes vis tiek išlaikome ir oficialų Vyriausybės informavimą“, – sakė G. Landsbergis.

Kaip nurodoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime, Lietuva reikalauja, kad Baltarusija kuo skubiau imtųsi visų būtinų priemonių, jog ateityje tokie incidentai nepasikartotų.

Vidaus reikalų ministerija antradienio vakarą pranešė, kad Baltarusija įvykdė provokaciją, kai valstybės sieną neteisėtai kirto ir į Lietuvos teritoriją pateko 12 baltarusių pareigūnų. Šalčininkų rajone Baltarusijos jėgos struktūrų atstovai su skydais ir riaušėms malšinti skirta ekipuote prievarta įstūmė 35 migrantų grupę ir patys maždaug metrą įžengė į Lietuvos teritoriją.

Šio incidento vaizdo įrašu antradienio pavakarę „Facebook“ paskyroje pasidalijo Valstybės sienos apsaugos tarnyba. Anot tarnybos, baltarusiai patys paviešino, kaip migrantų grupė bando patekti į Lietuvą, tačiau nutylėjo, kad migrantus į Lietuvą stumia Baltarusijos pareigūnai.

Savo ruožtu krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas žurnalistams taip pat teigė, kad šis incidentas yra provokacija, tačiau pabrėžė, kad Lietuvos pareigūnai elgėsi adekvačiai.

„Pabrėžiu dar kartą – pareigūnai turi elgtis adekvačiai situacijai. Jei situaciją galima deeskaluoti balsu, įspėjant apie pažeidimą, tą jie ir padaro – rezultatas yra pasiekiamas, jokių drastiškų žingsnių nesiimant“, – dėstė A. Anušauskas.

Į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet pateko daugiau nei 4,1 tūkst. neteisėtų migrantų. Daugelis jų yra iš Irako.

Lietuva kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl jos šalyje paskelbta ekstremali situacija.

Autorius Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

dalintis