Sulaukus pabėgėlių iš Afganistano, jie turėtų būti paskirstyti ES narėms – EP pirmininkas (dar papildytas)

BNS nuotr.

papildyta I. Šimonytės komentaru, naujos 5, 6 pastraipos

Vilnius, rugpjūčio 18 d. (BNS). Europos Parlamento (EP) pirmininkas Davidas Sassolis sako, kad Europa turi ruoštis migrantų iš Afganistano bangai, o Europos Komisija turėtų imtis veiksmų šiuos migrantus paskirstyti tolygiai Europos Sąjungos (ES) narėms.

„Žinoma, bus (poveikis – BNS), nes toks reiškinys, kurį matome šiomis dienomis, valandomis, tikrai paskatins migrantų bangą“, – trečiadienį per spaudos konferenciją

„Turime tą atsakomybę, ir manau, kad EK galės įgalioti tolygiai paskirstyti (migrantus – BNS) po visas Europos šalis, valstybes nares, manau, kad Europos Komisija galėtų tai padaryti, kad būtų išlaikoma lygybė. Manau, kad tai gali būti padaryta greitai“, –  tvirtino EP vadovas.

Pasak jo, Europa taip pat turės gebėti prisitaikyti ir priimti Afganistano piliečius, dirbusius kartu su Jungtinių Valstijų ir kitų Vakarų sąjungininkų pajėgomis, saugant juos nuo Talibano keršto.

Premjerė Ingrida Šimonytė kol kas nevertina galimo migracijos iš Afganistano masto, bet žada, kad Lietuva vadovausis įprastomis teisinėmis procedūromis priimdama bėgančiuosius iš šalies.

„Situacija sudėtinga, Europos Sąjunga dabar, manau, labai daug dėmesio skirs artimiausiomis savaitėmis. Labai noriu tikėtis, kad kaip Europos Sąjunga šitam būsime pasiruošę geriau nei kad buvo pasiruošusi Lietuva tam, kas čia atsitiko. Bet atsitiko ne dėl politinio lauko pasikeitimo, kaip Afganistane, o dėl to, kad vienas režimas nusprendė panaudoti kitų šalių žmones, kad spaustų Europos Sąjungą. Mano supratimu, tai skirtingos istorijos“, – kalbėjo Vyriausybės vadovė.   

Pasitraukus Vakarų pajėgoms, Talibano kovotojai, nesulaukę pasipriešinimo, Afganistane vos per dešimt dienų užėmė miestą po miesto, o sekmadienį perėmė ir sostinę Kabulą. Iš Afganistano pabėgęs šalies prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) pareiškė, kad sukilėliai laimėjo 20 metų karą.

Talibams užėmus sostinę, Kabulo oro uoste susirinko tūkstančiai afganistaniečių, besitikinčių ištrūkti iš savo šalies.

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis