JAV Kapitolijaus komplekse bombą grasinęs susprogdinti vyras pasidavė policijai (atnaujintas)

Vašingtonas, rugpjūčio 19 d. (AFP-BNS). Vyras, grasinęs susprogdinti bombą prie JAV Kapitolijaus Vašingtone, ketvirtadienį pasidavė policijai po kelias valandas trukusios priešpriešos, sukėlusios nerimą įstatymų leidėjams, vis dar sukrėstiems sausį įvykusio Kongreso komplekso šturmo.

Per šį incidentą buvo sutelktos stiprios policijos pajėgos ir evakuota aplinkinė teritorija.

Kapitolijaus policija nurodė, kad įtariamasis yra numanomas dešiniojo sparno ekstremistas, įvardytas kaip Floydas Ray Roseberry (Floidas Rėjus Rouzberis). Jis per tiesioginę vaizdo transliaciją socialiniuose tinkluose peikė prezidentą Joe Bideną (Džo Baidenas) ir demokratus, perspėjo apie artėjančią „revoliuciją“ ir skundėsi JAV vyriausybe bei jos politika Afganistano atžvilgiu.

Vyras taip pat tvirtino, kad Vašingtone yra padėti dar keturi sprogstamieji įtaisai, kurie būtų detonuoti kartu su jo turima bomba, jeigu policija prieš jį panaudotų mirtiną jėgą.

Policija ir Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentai buvo atitvėrę didžiąją dalį Kapitolijaus komplekso. Pareigūnai vedė derybas su juodame pikape sėdėjusiu įtariamuoju, kuris rankose laikė, anot policijos, daiktą, panašų į bombos sprogdiklį sužadinantį mygtuką.

„Jis išlipo ir transporto priemonės ir pasidavė. Šalimais buvę taktiniai padaliniai jį sulaikė be incidentų“, – žurnalistams sakė Kapitolijaus policijos viršininkas Thomas Mangeris (Tomas Mangeris).

Teisėsaugos pareigūnai tebesiaiškina, ar pikape, pastatytame ant šaligatvio šalia Kongreso bibliotekos, tikrai esama sprogmenų.

Pasak Th. Mangerio, kol kas neaišku, kokie buvo F. R. Roseberry veiksmų motyvai, bet per „Facebook“ tiesioginę transliaciją jis paskelbė virtinę nerišlių grasinimų ir reikalavo pokalbio su J. Bidenu.

„Mėginu užsitikrinti, kad mane telefonu sujungtų su Joe Bidenu. Stoviu čia ant šaligatvio visai šalia visų šių grožybių“, – kalbėjo plikas  vyras žilstelėjusia barzdele, vilkėjęs baltus marškinėlius.

„Aš niekam nekenkiu, Joe. Nespaudžiu šio daikto mygtuko. Aš negaliu, – pridūrė jis. – Sakau jums – [jeigu] atvyks tie snaiperiai, pradės šaudyti per šį langą, ši bomba sprogs.“

„Revoliucija“

Per tiesioginę transliaciją buvo matyti, kaip F. R. Roseberry sėdi automobilyje, laikydamas metalinę dėžutę, ant kurios buvo mygtukų ir laidų, bet neaišku, ar tai yra muliažas, ar tikras sprogstamasis įtaisas.

Vyras nekalbėjo apie savo politines pažiūras, bet vienu metu paminėjo „revoliuciją“ ir pasakė: „Laukiu, kad visi kiti patriotai atvyktų ir man padėtų.“

Vėliau jis pažėrė kritikos J. Bideno partijai: „Jūs, visi demokratai, žinot, ką darot? Jūs žudot Ameriką.“

„Facebook“ ryšių su visuomenė direktorius politikos klausimams Andy Stone'as (Endis Stounas) sakė, kad su šiuo incidentu susijusio asmens paskyra buvo pašalinta ir kad įvykis tiriamas.

Dėl sprogdinimo grėsmės buvo evakuotas Kongreso bibliotekos pagrindiniai pastatai, JAV Aukščiausiojo Teismo būstinė ir mažiausiai vienas iš trijų Atstovų Rūmų pastatų..

Kaip pranešama, taip pat buvo evakuota Respublikonų nacionalinio komiteto būstinė, o Pietinė Kapitolijaus metropoliteno stotis buvo uždaryta.

Baltieji rūmai nurodė, kad J. Bidenas buvo informuotas apie šį incidentą.

„Grėsmė kiekvienai bendruomenei“

Tiek Senato, tiek Atstovų Rūmų nariai šiuo metu atostogauja, bet kai kurie įstatymų leidėjai yra pasilikę Vašingtone. Kapitolijaus komplekse taip pat nuolat dirba daug kitų žmonių.

Atstovų Rūmų demokratas Billas Pascrellas (Bilas Paskrelas) griežtai pasmerkė įtariamąjį. Jo komentarai atspindėjo traumą, patirtą per šių metų sausį Kapitolijų supurčiusias ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) šalininkų sukeltas gyvybių nusinešusias riaušes.

„Dešiniojo sparno ekstremistas dabar grasina detonuoti bombą JAV Kapitolijuje, – per „Twitter“ parašė įstatymų leidėjas. – Dešiniojo sparno terorizmas yra grėsmė kiekvienai bendruomenei Jungtinėse Valstijose.“

Įtampa Vašingtone išlieka didelė, praėjus daugiau kaip septyniems mėnesiams po sausio 6-osios įvykių, kai D. Trumpo šalininkai įsiveržė į Kapitolijų, susirėmė su policija ir mėgino užblokuoti prezidento rinkimų rezultatų patvirtinimą.

Sausį vykusios riaušės paskatino apjuosti Kapitolijų tvoromis, kurios buvo pašalintos tik liepą.

Balandį vienas vyras automobiliu rėžėsi į Kapitolijaus užtvaras ir užmušė vieną policininką, bet galiausiai buvo nukautas.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis