Taivano prezidentė paskiepyta saloje sukurta vakcina

Taibėjus, rugpjūčio 23 d. (AP-BNS). Taivano prezidentė Tsai Ing-wen (Cai Ingven) pirmadienį pasiskiepijo pirmąja saloje valstybėje sukurta vakcina nuo COVID-19, inicijuodama visuomenės imunizavimo šiuo preparatu kampaniją.

Bendrovės „Medigen Vaccine Biologics Corp.“ pagaminta vakcina liepą buvo patvirtinta kaip tinkama naudoti esant ekstremaliai padėčiai, pasitelkus paspartintą procedūrą, kuriai įnirtingai priešinosi dalis taivaniečių medikų ir mokslininkų.

Taivaniečių priežiūros tarnybos apėjo plataus masto ilgesnės trukmės tyrimus, paprastai atliekamus siekiant surinkti duomenų, kad būtų galima patvirtinti vakcinas. Vietoje to buvo palyginta, kiek antikūnų gali susidaryti paskiepijus „Medigen“ vakcina, palyginus su organizmo atsaku į „AstraZeneca“ preparatą, kurį daugelis vyriausybių patvirtino po visų trijų klinikinių tyrimų etapų.

Dviem dozėmis suleidžiamos „Medigen“ aktyvusis komponentas yra viruso baltymo fragmentai, sukeliantys organizmo imuninę reakciją ir leidžiantys sparčiau ir veiksmingiau reaguoti į tikro patogeno infekciją.

Priėmus sprendimą išduoti patvirtinimą pagal naują standartą, iš patariamojo komiteto dėl imunizacijos atsistatydino vienas iš narių.

Kritikų teigimu, patvirtinimas iki išsamių klinikinių tyrimų pabaigos reiškia, kad nesurinkta pakankamai informacijos, kiek veiksmingai vakcina apsaugo nuo COVID-19 realiomis sąlygomis, nors pirminių tyrimų rezultatai ir galėtų teikti vilties.

Nustatyta, kad antikūnų kiekis kraujyje koreliuoja su apsauga nuo COVID-19 ligos, tačiau mokslininkai dar nežino, koks jų kiekis suteikia visavertę apsaugą.

Per metus nuo vakcinos patvirtinimo „Medigen“ turės pateikti surinktus veiksmingumo duomenis, pažymėjo priežiūros tarnybos. Pasak jų, tvirtinant preparatą gamintojų pateikta informacija rodė, kad ši vakcina leidžia organizmui pasigaminti 3,4 proc. daugiau virusą neutralizuojančių antikūnų nei „AstraZeneca“ vakcina.

Tsai Ing-wen buvo paskiepyta pirmąja doze pirmadienio rytą Taibėjuje įsikūrusio Taivano nacionalinio universiteto sporto salėje. Kaip ir kiti pacientai, ji užsiregistravo vizitui, į specialų aparatą įdėjusi savo nacionalinės sveikatos apsaugos draudimo kortelę.

Slaugytojai atlikus injekciją valstybės vadovei, ši rankos gestu parodė, kad jai viskas gerai.

Praėjusio penktadienio duomenimis, 40 proc. iš 23 mln. Taivano gyventojų buvo paskiepyti bent viena vakcinos nuo COVID-19 doze. Pagal salos skiepijimo politiką, stengiamasi, kad kiek įmanoma daugiau žmonių gautų pirmąją vakcinos dozę, o abi dozes iš pradžių gauna tik į didžiausios rizikos grupes patenkantys asmenys – pavyzdžiui, medicinos darbuotojai.

Tai didelis šuolis, palyginti su padėtimi gegužės mėnesį, kai buvo paskiepyta mažiau nei 5 proc. gyventojų.

Prasidėjus pandemijai Taivanui pavyko pusantrų metų laikotarpį kone visiškai užkirsti kelią koronaviruso plitimui, tačiau gegužę salą apėmė alfa atmainos koronaviruso protrūkis, privertęs valdžią įvesti plataus masto karantiną.

Tuo metu Taivanas turėjo tik apie 700 tūkst. įsigytų vakcinų dozių. Tačiau vėliau salai buvo pristatyta apie 5 mln. papildomų dozių, paaukotų Japonijos ir Jungtinių Valstijų.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis