Kinija atkirto „bauginimu“ Pekiną apkaltinusiai JAV viceprezidentei

Pekinas, rugpjūčio 24 d. (AFP-BNS). Kinija antradienį pavadino chaotišką Amerikos pasitraukimą iš Afganistano „savanaudiškos“ Vašingtono užsienio politikos pavyzdžiu, viceprezidentei Kamalai Harris (Kamalai Haris) apkaltinus Pekiną bauginant savo varžoves Azijos vandenyse.

Per savo kelionę į Singapūrą K. Harris išsakė priekaištų Pekinui dėl pretenzijų į „didžiąją dalį Pietų Kinijos jūros“, siekdama įtikinti sąjungininkus regione, kad Vašingtono ilgalaikiai įsipareigojimai Azijoje išlieka.

„Pekinas toliau spaudžia, baugina ir reiškia pretenzijas į didžiąją dalį Pietų Kinijos jūros, – kalbėjo viceprezidentė. – Pekino veiksmai toliau silpnina taisyklėmis pagrįstą tvarką ir kelia grėsmę valstybių suverenitetui.“

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas (Vang Wenbinas) atkirto, jog JAV, prisidengdamos retorika apie taisyklėmis pagrįsta tvarka, siekia apsaugoti savo „bauginantį, hegemonišką elgesį“.

„Dabartiniai įvykiai Afganistane aiškiai rodo, kokios yra taisyklės ir tvarka, apie kurias kalba JAV“, – per spaudos konferenciją sakė URM atstovas.

„JAV gali beatodairiškai vykdyti karinę intervenciją suverenioje šalyje ir neprivalo atsakyti už tos šalies žmonių kančias“, – teigė Wang Wenbinas.

„Siekdamos apginti [principą] „Pirmiausiai – Amerika“, JAV gali savavališkai šmeižti, slopinti, spausti ir bauginti kitas valstybes, nemokėdamos už tai jokios kainos“, – pridūrė jis.

„Tokios tvarkos nori JAV... bet kas dabar jomis tikės?“ – klausė pareigūnas.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis