Pabėgėlių statusą afganistaniečiai vertėjai galėtų gauti per mėnesį – E. Gudzinskaitė

Vilnius, rugpjūčio 25 d. (BNS). Į Lietuvą atgabenti afganistaniečiai vertėjai, talkinę šalies kariams, bei jų šeimos pabėgėlių statusą galėtų gauti per maždaug mėnesį, sako Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

„Su visais patikrinimais – mėnuo, galbūt daugiau. Bet kaip pavyks, žiūrėsime“, – BNS sakė ji.

Pasak departamento vadovės, šie prašymai bus nagrinėjami paraleliai neteisėtų migrantų, atvykusių per Baltarusiją prašymams, kurie nagrinėjami skubos tvarka. Afganistaniečių prašymai pateks į bendra tvarka nagrinėjamų prieglobsčio prašymų eilę.

„Bet mes juos prioritetizuosime, pirmumo tvarka nagrinėsime“, – sakė E. Gudzinskaitė.

Pasak jos, ilgiausiai užtruks tapatybės patikrinimai.

„Saugumo patikrinimus, tapatybės, asmenybės patikrinimus vis tiek reikia atlikti, kad nebūtų kažkokių klaidų skaudžių – tam daugiausiai laiko reikės sugaišti“, – sakė Migracijos departamento vadovė.

Pasak jos, patvirtinus, kad tai tikrai žmonės, padėję Lietuvos kariams Afganistane, tai būtų pakankamas pagrindas ir pabėgėlio statusas jiems būtų suteikiamas.

Trečiadienio rytą į Raseinių rajoną atvyko 14 iš Afganistano evakuotų Lietuvos kariuomenei talkinusių vertėjų šeimų – 50 žmonių.

Šeimos šiuo metu gyvena bendrose patalpose ir yra izoliacijoje dėl COVID-19 rizikos.

Raseinių rajono meras Andrius Bautronis BNS anksčiau trečiadienį sakė, jog yra planuojama, kad šios šeimos čia gyvens daugiau kaip mėnesį.

Anksčiau skelbta, kad išgabenimo į Lietuvą laukia apie 100 Lietuvos kariams padėjusių vertėjų bei jų šeimų narių, bijančių, kad Talibanas gali mėginti su jais susidoroti.

Trečiadienį į Lietuvą turėtų būti atgabenta dar pusšimtis afganistaniečių.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

[email protected], +370 645 093 86, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis