J. Bidenas pažadėjo, kad sprogdinimų Kabule organizatoriai bus surasti (papildytas)

Vašingtonas, rugpjūčio 27 d. (AFP-AP-BNS). JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį pažadėjo surasti kaltininkus, organizavusius mirtininkų sprogdintojų atakas Kabule, nusinešusias 13 amerikiečių karių gyvybių, taip pat pabrėžė, kad po šio išpuolio Jungtinės Valstijos tęs tūkstančių civilių evakuaciją iš Afganistano.

„Tie, kas įvykdė šią ataką, taip pat bet kas, norintis pakenkti Amerikai, žinokite – mes neatleisime. Mes neužmiršime. Mes jus medžiosime ir priversime už tai sumokėti“, – pabrėžė J. Bidenas.

Kreipdamasis į tautą iš Baltųjų rūmų, jis paprašė tylos minute pagerbti žuvusius karius ir liepė visoje šalyje nuleisti vėliavas iki pusės stiebo. 

Kalbėdamas apie sprogdintojus ir ginkluotus užpuolikus jis pabrėžė: „Turime tam tikro pagrindo manyti, kad žinome, kas jie tokie... bet nesame tikri.“

Prezidentas pridūrė nurodęs kariuomenės vadams paruošti atsakomąjį smūgį IS „turtui, vadovybei ir objektams“.

Pastaraisiais metais IS atšaka Afganistane įvykdė daug išpuolių prieš civilinius taikinius šalyje. Ši grupuotė yra daug radikalesnė už Talibaną, perėmusį valdžią mažiau nei prieš dvi savaites.

Didžiausia JAV ataka prieš Afganistano džihadistus buvo surengta 2017 metų balandį. Tuomet amerikiečių pajėgos numetė galingiausią įprastinę bombą savo arsenale ant IS naudoto urvo ir tunelių komplekso.

Manoma, kad pastaruoju metu grupuotė daugiausiai veikia miestuose, o tai gali apsunkinti JAV pastangas su ja kovoti nekeliant pavojaus taikiems gyventojams.

„Atsakysime galingai ir tiksliai mūsų pasirinktu laiku ir vietoje, – kalbėjo J. Bidenas. – Šie IS teroristai nenugalės. Išgelbėsime amerikiečius, išgabensime savo sąjungininkus afganistaniečius, o mūsų misija tęsis. Amerika nebus įbauginta.“

Prezidentas gyrė žuvusius amerikiečius karius kaip didvyrius, išreiškė užuojautą jų šeimoms, bet pabrėžė, kad evakuacijos misija Kabule bus tęsiama kaip planuota, iki paskutinių JAV pajėgų išvedimo iš Afganistano numatyto galutinio termino – rugpjūčio 31-osios.

„Teroristai mūsų neatgrasys. Neleisime jiems sustabdyti mūsų misijos. Evakuaciją tęsime“, – sakė J. Bidenas.

Jis dar kartą patvirtino, kad paskutiniai JAV kariai iš Afganistano išvyks rugpjūčio 31 dieną, ir nurodė, kad amerikiečių pajėgos iki to laiko stengsis išskraidinti iš Kabulo kiek įmanoma daugiau žmonių.

J. Bidenas priminė, kad išlieka „galimybė kelias ateinančias dienas, nuo dabar iki rugpjūčio 31-osios, juos išgabenti“.

„Žinome grėsmę; žinome, kad visiškai tikėtina, kad bus įvykdyta kita ataka. Kariuomenė padarė išvadą, kad mes turėtume tai padaryti. Ir manau, kad jie teisūs“, – kalbėjo prezidentas.

J. Bidenas taip pat sakė nematęs jokių įrodymų, kad Talibanas būtų susimokęs su džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojais vykdyti pražūtingas atakas Kabule.

„Iki šiol nė vienas iš ten esančių [kariuomenės] vadų man nepateikė jokių įrodymų, kad buvo sąmokslas tarp Talibano ir ISIS įvykdyti tai, kas nutiko šiandien“, – pareiškė jis.

Tuo metu JAV kariuomenės Centrinio štabo atstovas kapitonas Williamas Urbanas (Viljamas Erbanas) pranešė, kad sužeistieji iš Afganistano evakuojami kariniais transporto lėktuvais C-17, kuriuose įrengti chirurgijos skyriai.

Praėjęs ketvirtadienis JAV pajėgoms Afganistane tapo kruviniausia diena nuo 2011 metų rugpjūčio, kai kovotojams granatsvaidžiu  numušus sraigtasparnį žuvo 30 amerikiečių karių bei aštuoni afganistaniečiai.

Paklausta apie tolesnius administracijos veiksmus, Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki (Džen Psaki) nurodė, jog aukų artimieji sulauks asmeninių skambučių ir kad J. Bidenas tikriausiai nuvyks į Delavere esančią Doverio oro pajėgų bazę, kai žuvusių karių palaikai bus pargabenti į tėvynę.

Šie kariai yra pirmosios JAV kontingento Afganistane aukos nuo 2020 metų vasario, kai eksprezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija sudarė taikos susitarimą su Talibanu.

Pagal tą susitarimą, kovotojai pažadėjo nutraukti išpuolius prieš amerikiečius mainais į Vašingtono įsipareigojimą išvesti visas pajėgas iki 2021 metų gegužės. J. Bidenas balandį paskelbė, kad kontingentas galutinai pasitrauks iki rugsėjo.

Ketvirtadienio išpuoliai įvyko praėjus 12 dienų nuo karštligiškos evakuacijos pradžios ir likus penkioms dienoms iki numatytos operacijos pabaigos. Kai kurie JAV respublikonai ir kiti įtakingi veikėjai ragina tęsti evakuaciją ir po ateinantį antradienį sueisiančio galutinio termino.

J. Bideno administracija daugelio kaltinama dėl chaotiškos evakuacijos, realiai prasidėjusios tik žlugus JAV remtai Afganistano vyriausybei ir Talibanui perėmus šalies kontrolę. Iki šiol evakuota daugiau kaip 100 tūkst. žmonių – afganų, amerikiečių ir kitų asmenų.

Ketvirtadienį surengtas išpuolis neabejotinai padidins visokeriopą politinį spaudimą J. Bidenui, kuris ir taip griežtai kritikuojamas dėl to, kad anksčiau nepradėjo kontingento išvedimo.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis