A. Armonaitė: galimybių paso atsiėmimui užteks žodinio susitarimo

Vilnius, rugpjūčio 27 d. (BNS). Atsiimant galimybių  pasą vaistinėse, Lietuvos pašto skyriuose ir kitose vietose užteks žodinio susitarimo, sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. Anot jos, tai leis šį dokumentą žmonėms gauti paprasčiau ir greičiau. 

Ministrė tikisi, jog galimybių pasą atsiimti įvairiose vietose bus galima jau kitą savaitę.

„Mūsų tikslas, kad žmonėms nereikėtų labai toli kažkur ieškoti, o greitai, patogiai parodyti asmens dokumentą, pasakyti žodžiu, kad sutinka gauti galimybių pasą ir tą dokumentą gauti“, – žurnalistams penktadienį sakė ministrė.

„Dabar yra ir privačių verslų, tame tarpe vaistinės, kai kurie kiti padaliniai, kurie domisi galimybe padėti valstybei ir žmonėms išduoti galimybių pasą. Jei būtų įprasta teisinė situacija, jiems reikėtų pildyti krūvą popierių, žmonėms – pasirašinėti visokius raštiškus sutikimus, tai mes to nenorime, nenorime apkrauti nei verslo, nei žmonių, nei valstybinių institucijų, tai žodinis sutarimas taip pat galios, tai yra svarbiausia“, – pridūrė ji.

Pasak ministrės, iš milijono galimybių pasų, kuriuos išdavė registrų centras, šią savaitę vidutiniškai buvo atspausdinama 4,5 tūkst. galimybių pasų visoje Lietuvoje, o virtualių pasų kasdien išduodama apie 50 tūkst., tačiau tarp jų yra žmonių, kurie galimybių pasą išsiima pakartotinai. 

Pasak A. Armonaitės, Vyriausybė penktadienį priėmė teisinius sprendimus, o techniniai sprendiniai Registrų centre jau yra rasti.

Galimybių pasą bus galima atsiimti vaistinėse, Lietuvos pašto, „Sodros“ terminaluose, Registrų centro padaliniuose. Kol kas neaišku, ar tą bus galima padaryti „Perlo“ terminaluose. Anot ministrės, su įmonės atstovais šiuo metu yra kalbamasi.

Penktadienį Vyriausybė pasitarime pritarė, kad sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas Arūnas Dulkys pavestų Registrų centrui teikti galimybių paso spausdinimo paslaugą, kartu „numatant galimybę pasitelkti šios paslaugos teikimui ir kitus subjektus“.

A. Dulkys žadėjo dar penktadienį pasirašyti operacijų vadovo sprendimus, nustatant tvarką, kad galimybių pasą išduoti galėtų ir valstybės, ir savivaldybių institucijos, įstaigos, įmonės, vaistinės, tai yra „visi, kurie sudarytų sutartis su Registrų centru“.

Ministras sako, kad vien iš Vaistinių asociacijos gautas patikinimas, kad galimybių pasą galėtų išduoti bent 800 šalies vaistinių.

Autorė Erika Alonderytė

[email protected], +370 5 205 85 11, Verslo naujienų skyrius

dalintis