Uraganas „Ida“ padarė „katastrofiškos“ žalos Luizianoje (papildytas)

Naujasis Orleanas, rugpjūčio 31 d. (AFP-BNS). Luizianoje gelbėtojai pirmadienį naršė teritoriją, per uraganą „Ida“ patyrusią „katastrofišką“ žalą, smarkiai audrai išvakarėse pražudžius mažiausiai du žmones, privertus kitus gyventojus gelbėtis nuo kilusių potvynių ir nuplėšus daugybės namų stogus.

Dauguma Naujojo Orleano miesto gyventojų vis dar neturėjo elektros praėjus parai po to, kai iki 4-osios kategorijos sustiprėjusi „Ida“ užklupo Luizianos pakrantę. Stichija siautėjo praėjus lygiai 16 metų nuo dienos, kai valstiją nuniokojo daugybės aukų pareikalavęs uraganas „Katrina“.

„Didžiausią nerimą kelia tai, kad tebevykdome paieškos ir gelbėjimo darbus, o visoje pietryčių Luizianoje yra žmonių,.. atsidūrusių sunkioje padėtyje“, – televizijos NBC eteryje kalbėjo Luizianos gubernatorius Johnas Belas Edwardsas (Džonas Belas Edvardsas).

Dviejų žmonių žūtis buvo patvirtinta, gelbėtojams naršant nelaimės zoną valtimis ir visureigiais, tęsiantis paieškoms uragano atkirstose bendruomenėse.

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdai, kuriuose matyti, kaip žmonės traukiami iš užlietų automobilių, taip pat sugriautų namų nuotraukos. Vis tik pats Naujasis Orleanas išvengė didžiulės žalos.

Pirmadienį iki atogrąžų depresijos susilpnėjusi „Ida“ buvo palikusi be elektros visą Naująjį Orleaną, o Luizanos teritorijoje elektros neturėjo daugiau nei 1 mln. nekilnojamojo turto objektų, rodo stebėsenos tinklapio poweroutage.us duomenys.

„Buvau čia prieš 16 metų. Šįkart vėjas atrodo stipresnis, bet žala yra mažesnė“, – sakė Prancūzų kvartalo gyventojas Dereckas Terry (Derekas Teris), apžiūrinėdamas savo rajoną su šlepetėmis, marškinėliais ir skėčiu rankoje.

„Pas mane išdaužtas langas. Kelios čerpės nukrito nuo stogo ant gatvės, o į vidų pateko vandens“, – pridūrė 53 metų buvęs vaistininkas.

Pasak J. B. Edwardso, pylimų apsaugos sistema paveiktuose rajonuose „iš tiesų labai gerai atsilaikė, nes priešingu atveju šiandien būtume turėję daug daugiau problemų“.

„Visiškas nuniokojimas“

Piečiau Naujojo Orleano esančio Žano Lafito miesto meras Timas Kerneris nurodė, kad sparčiai kilusio vandens nepavyko sustabdyti 2,3 metro aukščio pylimams.

„Visiškas nuniokojimas, katastrofa, mūsų miesto dambos yra perpildytos“, – sakė T. Kerneris su televizija ABC susijusiam kanalui WGNO.

Pasak mero, Baratarijoje yra įstrigę nuo 75 iki 200 žmonių, nevaldomai baržai sugriovus salą su žemynine dalimi jungusį tiltą.

Džefersono apygardos, apimančios dalį Naujojo Orleano teritorijos, pirmininkė Cynthia Lee Sheng (Sintija Li Šeng) pranešė, kad žmonės slėpėsi palėpėse.

Keli Laplaso, esančio netoli Naujojo Orleano, gyventojai šaukėsi pagalbos per socialinius tinklus, įstrigę dėl pakilusio vandens lygio.

„Žala tikrai katastrofiška“, – NBC sakė J. B. Edwardsas ir pridūrė, kad „Ida“ buvo „tokio stiprumo, kaip ir buvo prognozuota – ji atnešė prognozuotą vėją ir lietų“.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) paskelbė Luizianoje ir Misisipėje nepaprastąją padėtį, sudarydamas šioms valstijoms sąlygas gauti federalinės pagalbos.

Asenšeno apygardos šerifo biuras pranešė, kad vienas žmogus žuvo ant jo užgriuvus medžiui Prerivilyje, esančiame 40 km į šiaurės vakarus nuo Naujojo Orleano.

Antras žmogus žuvo vairuodamas potvynio sąlygomis Naujajame Orleane, tviteryje paskelbė Luizianos sveikatos apsaugos departamentas.

Tuo metu J. B. Edwardsas tviteryje parašė, kad Luizianoje vykdyti paieškos ir gelbėjimo operacijų mobilizuota daugiau kaip 1 600 darbuotojų.

JAV kariuomenės generolas majoras Hankas Tayloras (Henkas Teiloras) Pentagone žurnalistams sakė, kad ginkluotosios pajėgos, federalinės avarinės tarnybos ir Nacionalinė gvardija sutelkė Luizianoje, Misisipėje, Teksase ir Alabamoje daugiau kaip 5 200 pareigūnų.

„Gerokai mažiau griuvėsių“

Dauguma gyventojų atsižvelgė į perspėjimus dėl katastrofos ir pakluso valdžios nurodymams evakuotis.

„Pasilikau čia per „Katrina“ ir, kiek mačiau, dabar gatvėse yra gerokai mažiau griuvėsių nei po „Katrina“, – pirmadienį agentūrai AFP sakė Prancūzų kvartale gyvenęs Mike'as (Maikas), prisistatęs tik vardu.

Prisiminimai apie 2005 metų rugpjūčio 29 dieną smogusį uraganą „Katrina“ tebėra gyvi valstijoje, kur stichija tuomet pražudė 1 800 žmonių ir padarė materialinės žalos, atsiėjusios milijardus dolerių (eurų).

Nacionalinis uraganų centras (NHC) įspėjo apie štorminio bangavimo ir staigių potvynių pavojų kai kuriuose pietryčių Luizianos, pietų Misisipės ir pietų Alabamos rajonuose, „Ida“ slenkant į šiaurės rytus.

Pirmadienį 21 val. Grinvičo (antradienį 0 val. Lietuvos) laiku „Ida“ buvo maždaug už 30 km į šiaurės vakarus nuo Džeksono Misisipės valstijoje, o maksimalus vėjo greitis siekė 32 km per valandą.

Prognozuojama, kad iki trečiadienio audra keliaus virš JAV teritorijos iki pat šiaurės rytinių valstijų, todėl gali kilti staigių potvynių.

Mokslininkai perspėja, kad dėl klimato kaitos šiltėjant vandenyno paviršiui intensyvėja ciklonų aktyvumas, o tai kelia vis didesnę grėsmę pasaulio pakrančių bendruomenėms.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis