Ekspertai rekomenduoja prioritetines grupes revakcinuoti praėjus pusmečiui nuo skiepo (papildytas)

papildymai visame tekste

Vilnius, rugpjūčio 31 d. (BNS). Ekspertai pateikė Vyriausybei rekomendaciją praėjus pusmečiui po vakcinavimo nuo koronaviruso, revakcinuoti prioritetinėse grupėse esančių profesijų atstovus.

Kaip antradienį pranešė Vyriausybė, „Moderna“ ar „Pfizer“ sustiprinančia doze praėjus pusmečiui po paskutinės gautos vakcinos dozės turėtų būti skiepijami medicinos, slaugos darbuotojai, vaistininkai ir kitų profesijų atstovai.

Ekspertai taip pat žada rekomenduoti skiepyti sustiprinančia doze slaugos ir globos namų gyventojus.

Šias rekomendacijas nepriklausomų ekspertų patariamoji taryba pateikė pirmadienį vykusiame pasitarime.

Sustiprinančia doze siūloma skiepyti medikus, teikiančius stacionarines ir ambulatorines asmens sveikatos priežiūros paslaugas, aukštųjų ir profesinių mokyklų studentus, atliekančius praktiką gydymo įstaigose, greitosios medicinos pagalbos brigadų darbuotojus bei studentus, asmenis, dirbančius mobiliuosiuose punktuose ir karščiavimo klinikose.

Tarp rekomenduojamųjų skiepyti asmenų – palaikomojo gydymo ir slaugos darbuotojai, socialinės globos įstaigų darbuotojai ir teikiantys šias paslaugas namuose, taip pat savanoriai, dirbantys palaikomojo gydymo ir slaugos taigose mažiausiai 16 val. per dvi savaites, kitus darbuotojus, kurie šiose įstaigose teikia valymo, maisto tiekimo ar kitas paslaugas ir kontaktuoja su pacientais.

Skiepyti sustiprinančia doze rekomenduojama ir visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų ir kitų įstaigų laboratorijų darbuotojus, atliekančius COVID-19 tyrimus, ėminių paėmimą, taip pat vykstančius į ligos židinius, mobiliąsias komandas, Valstybinės teismo medicinos specialistus, asmenis, kurie perveža COVID-19 pacientus ar įtariamus, jog serga šia liga.

Prioritetinėms grupėms priskirti ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, vaiko teisių apsaugos darbuotojai, besilankantys šeimose, gestų kalbos vertėjai, neįgaliųjų asmeninius asistentai ir kai kurie kiti asmenys.

Pažymima, kad sustiprinančioji dozė gali būti rekomenduojama ir kitiems vyresniems nei 60 metų asmenims, turintiems lėtinių ligų ar imunosupresinių būklių, ir anksčiau nei 6 mėnesiai po pirminės vakcinacijos.

Lietuvoje trečiąja vakcinos doze jau nuo rugpjūčio pradžios skiepijama nedidelė imunosupresuotų pacientų grupė. Tai yra asmenys, sergantys onkohematologinėmis ligomis, dializuojami arba po organų transplantacijų, sergantieji autoimuninėmis ligomis, kai jiems taikoma imunosupresinė terapija.

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis