Afganistano aukščiausiuoju lyderiu taps Talibano vadovas – žiniasklaida

Dubajus, rugsėjo 1 d. („Interfax“-BNS). Afganistano aukščiausiuoju lyderiu bus paskirtas Talibano vyriausiasis vadovas Hibatullah Akhundzada (Haibatula Achundzada), trečiadienį pranešė televizija „Tolo News“, remdamasi šio islamistų judėjimo atstovo informacija.

Pasak Talibano kultūros komisijos nario Enammullah Samangani (Enamulos Samanganio), H. Akhundzada bus šalies aukščiausiasis lyderis, o vykdomoji valdžia Afganistane priklausys prezidentui arba premjerui.

„Konsultacijos dėl naujos vyriausybės... praktiškai baigtos. Abejonių dėl H. Akhundzados dalyvavimo šalies vadovybėje nėra. Jis bus vyriausybės vadovas, ir šiuo atžvilgiu netgi negali kilti jokių klausimų“, – pabrėžė E. Samangani.

Kai kurios žiniasklaidos priemonės prognozavo, kad naujos Talibano vyriausybės vadovas bus vadinamas ministru pirmininku, bet kol kas neturima jokių konkrečių užuominų, kas juo galėtų tapti.

Anksčiau buvo pranešta, kad kelias pastarąsias dienas Kandaharo mieste vyko Talibano vadovų tarybos narių derybos, vadovaujamos H. Akhundzados. Per šias diskusijas „svarstyti politiniai, socialiniai ir ekonominiai klausimai“, tarp jų – susiję su būsima vyriausybe, sakoma pranešimuose.

Trečiadienį pasirodė pranešimų, kad Talibanas jau parinko pirmuosius naujos vyriausybės narius, įskaitant užsienio reikalų, gynybos ir vidaus reikalų ministrus.

Hibatullah Akhundzada vadovauja Talibanui nuo 2016 metų gegužės. Jis yra gimęs Kandahare, religinį išsilavinimą įgijo Pakistane ir 9-ajame dešimtmetyje dalyvavo partizaniniame kare prieš Sovietų Sąjungos pajėgas, pasiųstas į Afganistaną. H. Akhundzada yra svarbus talibų dvasinis lyderis ir ne kartą buvo arbitras sprendžiant religinius klausimus.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis