JAV Aukščiausiasis Teismas atsisako blokuoti griežtą Teksaso abortų įstatymą (dar papildytas)

Vašingtonas, rugsėjo 2 d. (AFP-BNS). JAV Aukščiausiasis Teismas ketvirtadienį oficialiai atsisakė patenkinti skubų teisių gynimo grupių ir abortus atliekančių klinikų prašymą blokuoti išvakarėse įsigaliojusį Teksaso įstatymą, kuriuo faktiškai draudžiami abortai.

Smarkiai susiskaldęs teismas – keturi iš devynių teisėjų prieštaravo šiam sprendimui – nepasisakė dėl įstatymo konstitucingumo, bet paminėjo „sudėtingus ir naujus procesinius klausimus“.

Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas (Džonas Robertsas), nuosaikus konservatorius, nurodė, kad būtų užblokavęs „precedento neturintį“ įstatymą, kol jis būtų peržiūrėtas iš esmės.

Tuo metu liberalių pažiūrų AT teisėja Sonia Sotomayor (Sonia Sotomojor) vėliausią teismo sprendimą pavadino „stulbinančiu“.

Ji sakė, kad jos kolegos „pasirinko įkišti galvą į smėlį“ dėl „akivaizdžiai antikonstitucinio įstatymo, skirto uždrausti moterims naudotis savo konstitucinėmis teisėmis“.

Gubernatoriui respublikonui Gregui Abbotui (Gregui Abotui) gegužės mėnesį pasirašius įstatymą, Teksasas prisidėjo prie tuzino kitų valstybių, draudžiančių abortus nuo tos akimirkos, kai galima fiksuoti vaisiaus širdies plakimą. Paprastai tai būna šešta nėštumo savaitė – kai daugelis moterų net nežino, kad yra nėščios.

Įstatyme nėra išimčių išžaginimo ar incesto atvejams. Vienintelė jame numatyta išimtis yra pavojus moters sveikatai.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) įsigaliojus šiam įstatymui pažadėjo ginti teisę į abortą.

„Šiuo radikaliu Teksaso įstatymu akivaizdžiai pažeidžiama konstitucinė teisė, pripažinta pagal [nutartį byloje] „Roe v. Wade“ ir kaip precedentas palaikyta beveik pusę amžiaus“, – sakė J. Bidenas, paminėdamas Aukščiausiojo Teismo istorinę 1973 metų nutartį, teisiškai įtvirtinusią moters teisę į abortą.

„Išsigandusios, sutrikusios, piktos“ 

Ne pelno organizacijos „Planned Parenthood“ kontaktų centro Teksasui vadybininkė Vanessa Rodriguez (Vanesa Rodriges) sakė, kad pacientės yra „išsigandusios, sutrikusios, piktos“.

„Teksaso politikai atima jų teisę nuspręsti“ dėl nėštumo nutraukimo, sakė V. Rodriguez.

Ne pelno organizacijos „Whole Woman's Health“ vadovė Amy Hagstrom Miller (Eimi Hagstrom Miler) sakė, kad vienoje klinikoje Fort Verte Teksase abortai buvo atliekami iki antradienio 23 val. 56 minučių (trečiadienio 7 val. 56 min. Lietuvos laiku).

„Mūsų laukiamajame buvo pilna pacienčių, – sakė ji. – Pabudau jausdama didelį liūdesį. Aš priblokšta.“

Amerikos piliečių laisvių sąjunga (ACLU) sakė, kad įstatymo poveikis bus „greitas ir triuškinantis“.

„Ką tik panaikintos beveik visos abortų galimybės milijonams žmonių“, – nurodė ši įtakinga pilietinių teisių asociacija.

„Maždaug 85–90 proc. žmonių, pasidarančių abortą Teksase, nėštumas yra mažiausiai šešių savaičių. Tai reiškia, kad šiuo įstatymu valstijoje bus draudžiami beveik visi abortai“, – nurodė ACLU.

ACLU, „Planned Parenthood“, organizacija „Center for Reproductive Rights“ ir kitos grupės pirmadienį pateikė Aukščiausiajam Teismui skubų prašymą neleisti įstatymui įsigalioti.

Tuo metu abortų priešininkai džiūgauja. „Tai istorinė akimirka kovoje už moterų ir vaikų apsaugą nuo abortų“, – sakė ne pelno organizacijos „Susan B Anthony List“ prezidentė Marjorie Dannenfelser (Mardžori Danenfelser).

Kitoms valstijoms, siekusioms įvesti apribojimus abortams ankstyvomis nėštumo stadijomis, to padaryti neleidžiama 1973 metų Aukščiausiojo Teismo sprendimu byloje „Roe v. Wade“.

Pagal šį sprendimą abortai leidžiami, kol vaisius negali išgyventi pats. Taip paprastai būna iki 22–24-os nėštumo savaitės.

„Premijų medžiojimo schema“

Teksaso įstatymas yra kitoks, nes leidžia draudimą įgyvendinti visuomenei, o ne valstijos pareigūnams, pavyzdžiui, prokurorams ar sveikatos apsaugos departamentams.

Teksaso įstatymu „sukuriama premijų medžiojimo schema, skatinanti plačiąją visuomenę kelti brangias ir varginančias bylas visiems, kas, jos nuomone, pažeidė draudimą“, sakė ACLU.

„Bet kas, sėkmingai patraukęs į teismą kokį nors sveikatos centro darbuotoją, atliekantį abortus, ar bet kokį žmogų, padedantį kam nors pasidaryti abortą po šešių [nėštumo] savaičių, bus apdovanotas mažiausiai 10 tūkst. dolerių (8,45 tūkst. eurų) ir juos turės sumokėti į teismą patrauktas asmuo“, – nurodo Sąjunga.

„Abortų priešininkų grupės Teksase jau sukūrė interneto formas, raginančias žmones kelti bylas bet kam, kas, jų nuomone, pažeidžia įstatymą, ir... teikti „anoniminę informaciją“ apie įstatymą pažeidžiančius gydytojus, klinikas ir kitus asmenis ar įstaigas“, – sakoma pareiškime.

Dėl procedūrinių priežasčių pagal šią sistemą federaliniams teismams yra sunkiau įsikišti ir kol kas jie atsisako svarstyti skundus dėl Teksaso įstatymo.

Kaip sakė „Center for Reproductive Rights“ prezidentė Nancy Northup (Nensi Nortup), Teksaso įstatymu moterys bus priverstos „išvykti iš valstijos – per pačią pandemiją – kad galėtų gauti konstitucijos garantuojamą sveikatos priežiūrą“.

„Daug kas negalės sau to leisti, – sakė N. Northup. – Tai žiauru, nesąžininga ir neteisėta.“

„Planned Parenthood“ prezidentė Alexis McGill Johnson (Aleksis Makgil Džonson) sakė, jog Aukščiausiojo Teismo prašyta „palaikyti 50 precedento metų ir užtikrinti, kad iš teksasiečių nebūtų atimta jų konstitucinė teisė į abortą“.

Aukščiausiasis Teismas rudenį turi svarstyti bylą dėl Misisipės įstatymo, kuriuo draudžiami abortai po 15-os nėštumo savaitės, išskyrus sunkius medicininius ar vaisiaus apsigimimo atvejus.

Tai bus pirmoji JAV Aukščiausiojo Teismo abortų byla po to, kai eksprezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) įtvirtino konservatyvią daugumą Teismo devynių teisėjų kolegijoje.

Kaip rodo trečiadienį paskelbti televizijos „NBC News“ apklausos rezultatai, 54 proc. apklaustų amerikiečių pritaria abortams visais ar dauguma atvejų, o 42 proc. respondentų mano, kad jie turėtų būti nelegalūs.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis