Vaizdo įraše – Baltarusijos pareigūnų metaliniais skydais stumiama migrantų grupė

Vilnius, rugsėjo 2 d. (BNS). Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) ketvirtadienį skelbia užfiksavusi, kaip pasienyje su Baltarusija ties Švenčionių rajonu šios šalies pareigūnai metaliniais skydais stumia 13 migrantų grupę.

Lietuvos pasieniečiai teigia, kad „kelias paras tarp dviejų valstybių išbuvę migrantai atsisakė eiti į Lietuvą, pageidavo grįžti į Baltarusiją ir išvykti namo“, taip pat jie sako reguliariai pristatydavę migrantams maisto bei vandens.

Tarnybos paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip šviesiu paros metu keliolika riaušių malšinimo ekipuotę dėvinčių Baltarusijos pareigūnų metaliniais skydais apsupa tarp Baltarusijos ir Lietuvos sienos sėdinčių migrantų grupę ir pamažu juos stumia Lietuvos link.

Tarp migrantų matyti ir mažamečių.

Įraše girdimi ir baltarusių raginimai migrantams – „Stokitės“, „Eikite“, taip pat matyti operaciją filmuojantis baltarusių pareigūnas bei Lietuvos pusėję situaciją stebinčių Lietuvos pareigūnų bei karių grupė.

Vaizdo įrašo metu situaciją komentuoja sieną saugantis pareigūnas.

VSAT atstovas Rokas Pukinskas informavo BNS, kad situacija vyko praėjusios savaitės pabaigoje – šios savaitės pradžioje, o šiuo metu migrantų grupė yra grįžusi į Baltarusijos pusę, Lietuvos pasieniečiai tam nenaudojo fizinės jėgos ar specialiųjų priemonių.

VSAT atstovas teigė negalįs atskleisti detalesnės informacijos, kokiomis priemonėmis migrantai vėl grąžinti į Baltarusiją. Tarnyba nepateikė visos situacijos su jos atomazga vaizdo įrašo.

Neoficialiomis žiniomis, tokiose situacijose tarp Lietuvos pasieniečių naudojamų vadinamųjų apgręžimo priemonių – ir migrantų pervežimas į skirtingas pasienio vietas juos grąžinant į Baltarusiją.

Tarnyba ketvirtadienį pranešė Baltarusijos pusėje pastebėjusi naują migrantų grupę, kuri nebandė pereiti į Lietuvos teritoriją.

Pasieniečių atstovas neatskleidė nei kiek šią grupę sudaro migrantų, nei kurioje vietoje ji yra įsitaisiusi. Daugiau tokių grupių, anot R. Pukinsko, pasienyje nėra.

Į Lietuvą šiemet neteisėtai pateko daugiau nei 4,1 tūkst. migrantų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl jos šalyje paskelbta ekstremali situacija.

Autorius Ramūnas Jakubauskas

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis