A. Bilotaitė sako, kad per rugsėjį migrantai bus iškelti iš užkardų, savivaldybių patalpų (papildytas)

papildymai visame tekste, dar papildysime

Vilnius, rugsėjo 2 d. (BNS). Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad neteisėti migrantai iš pasienio užkardų ir iš savivaldybių patalpų į apgyvendinimo vietas bus iškelti per rugsėjį.

„Per šį mėnesį mes įsipareigojame visus neteisėtus migrantus, kurie šiuo metu yra apgyvendinti pasienio užkardose, savivaldybių patalpose, jie bus tam tikrais etapais iškeldinti į šiltas patalpas arba apšiltintus modulinius namelius“, – žurnalistams Medininkuose sakė ministrė.

Pasak jos, šiose vietose šiuo metu yra apie 1,4 tūkst. migrantų, o atlaisvinus šias patalpas pasienio pareigūnai galės įprastai dirbti savo darbą.

A. Bilotaitės teigimu, apgyvendinimu rūpinsis du centrai.

„Už pažeidžiamų asmenų apgyvendinimą bus atsakinga Socialinės apsaugos ministerija, o už kitus asmenis – Valstybes sienos apsaugos tarnybos pavaldume esantis mega užsieniečių registracijos centras“, – kalbėjo ji.

Pasak ministrės, pažeidžiami asmenys bus apgyvendinti Ruklos pabėgėlių priėmimo centre ir laikinuosiuose nakvynės namuose Vilniuje, Naujininkuose. Šiais asmenimis rūpinsis Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Viceministrės Justinos Jakštienės teigimu, sostinės nakvynės namuose bus apgyvendinta iki 400 migrantų, Rukloje, išplėtus Pabėgėlių priėmimo centrą, kur šiuo metu yra 300 asmenų, iš viso gyventų iki 800 užsieniečių. 

„Žiūrime, kokie būtų kiti tinkami pažeidžiamiausiems asmenims apgyvendinti taškai“, – sakė J. Jakštienė.

Kiti asmenys bus įkurdinti Medininkuose, Užsieniečių registracijos centre Pabradėje, tuo metu vieniši vyrai gyvens buvusiuose Kybartų pataisos namuose. Medininkuose, kaip ir Kybartų pataisos namuose, turėtų būti apgyvendinta po ne daugiau nei 800 neteisėtų migrantų, Pabradėje išplėtus miestelį bus iš viso sukurta iki 1000 vietų.  

„Rūdninkai, kur dabar turime apgyvendintus vienišus vyrus, jie bus perkelti į Kybartus. Rūdninkai bus pertvarkomi, ten bus statomi moduliniai nameliai“, – sakė ministrė.

„Rezervuos“ daugiau vietų, namelių

A. Bilotaitė sako, kad reikia būti pasiruošus „įvairioms situacijoms“, todėl toliau bus ieškoma migrantų apgyvendinimo vietų, bus atnaujintas ir konkursas modulinių namelių nuomai bei įsigijimui.

„Mes žinome, kad Baltarusijos režimas yra neprognozuojamas ir mes nežinome, ko galime tikėtis. Žinoma, esame sustabdę ir suvaldę situaciją, dėliojamės planus ir ateičiai. Todėl mes esame numatę kitus objektus, skelbiamas ir naujas konkursas, siekiant turėti preliminarias sutartis“, – kalbėjo ministrė.

„Noriu pažymėti, kad tai yra preliminarios sutartys ir mes neįsipareigojame to viso kiekio paslaugų ir paimti. Bet jei situacija blogėtų, turėtume apsidraudimą ir būtumėme pasiruošę“, – akcentavo ji.

Autoriai: Augustas Stankevičius, Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis