Baltarusijos teismas dviem opozicijos aktyvistams skyrė ilgas įkalinimo bausmes (papildytas)

Maskva, rugsėjo 6 d. (AFP-BNS). Baltarusijos teismas svarbiai opozicijos veikėjai Maryjai Kalesnikavai, pernai vadovavusiai beprecedenčiams masiniams protestams prieš autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, skyrė 11 metų įkalinimo bausmę.

Opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narė M. Kalesnikava buvo kaltinama raginimais imtis veiksmų siekiant pakenkti nacionaliniam saugumui, sąmokslu siekiant nekonstituciniu būdu užgrobti valdžią, taip pat ekstremistinio darinio įkūrimu ir vadovavimu jam.

M. Kalesnikavos advokatui, Koordinacinės tarybos prezidiumo nariui Maksimui Znakui toje pačioje byloje skirta 10 metų įkalinimo bausmė, pranešė prezidento posto siekusio Viktaro Babarykos, kurio kampanijai vadovavo M. Kalesnikava, spaudos tarnyba.

M. Kalesnikava yra vienintelė Baltarusijoje likusi protestų lyderė. Ji buvo sulaikyta prieš metus, rugsėjo 8 dieną, prie Baltarusijos ir Ukrainos sienos. Remiantis oficialiai paskelbta Baltarusijos valstybės sienos komiteto spaudos tarnybos versija, M. Kalesnikava drauge su opozicionieriais Ivanu Kravcovu ir Antonu Radniankovu bandė prasiveržti pro sieną ir buvo išstumta iš automobilio salono.

Vėliau M. Kalesnikavos bendražygiai pranešė, kad KGB agentai užmovė jai maišą ant galvos, įsodino ją į mikroautobusą ir norėjo prievarta išsiųsti iš šalies, bet ji prie sienos suplėšė savo pasą, norėdama išvengti prievartinės deportacijos, ir iššoko iš automobilio.

M. Znakas buvo areštuotas pernai rugsėjo 9 dieną. Rugsėjo 18-ąją pateikus jam kaltinimus jis protestuodamas pradėjo bado streiką, kurį tęsė daugiau kaip savaitę.

Nuo 1994 metų Baltarusiją geležiniu kumščiu valdantis A. Lukašenka ėmė griežtomis priemonėmis slopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas po masinių protestų bangos, kurią išprovokavo jo ginčijamas perrinkimas pernai rugpjūtį vykusiuose rinkimuose. Baltarusių opozicija ir Vakarų šalys tuos rinkimus laiko suklastotais.

Vaizdo įraše iš teismo salės, kurį parodė Rusijos žiniasklaida, matyti, kaip antrankiais surakinta M. Kalesnikava teisiamųjų narve pirštais parodo širdelės ženklą, kurį dažnai rodydavo per protestus. Ji šypsojosi ir, kaip jai įprasta, buvo raudonai pasidažiusi lūpas.

„Brangūs žiūrovai, džiaugiamės jus matydami“, – vaizdo įraše sako M. Znakas, stovėdamas šalia M. Kalesnikavos prieš nuosprendžio paskelbimą.

39 metų M. Kalesnikava, buvusi šalies filharmonijos orkestro fleitininkė, tapo protestų judėjimo Baltarusijoje simboliu.

„Didvyriai“

Ji protestams pernai vasarą vadovavo kartu su opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja ir aktyviste Veranika Capkala, kurios abi pabėgo iš šalies.

S. Cichanouskaja, vietoje savo įkalinto vyro dalyvavusi prezidento rinkimuose ir teigianti, kad laimėjo balsavimą, po teismo nuosprendžio M. Kalesnikavą ir M. Znaką pavadino didvyriais.

„Režimas nori, kad matytume juos sugniuždytus ir išsekusius. Bet žiūrėkite: jie šypsosi ir šoka“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė dabar Lietuvoje gyvenanti S. Cichanouskaja.

Minimos trys baltarusės įkvėpė moterų vadovaujamų protestų bangą.

M. Kalesnikava ir 40 metų M. Znakas dirbo V. Babarykai, laikytam vienu stipriausių A. Lukašenkos oponentų. Liepą V. Babaryka buvo nuteistas 14 metų kalėti dėl kaltinimų sukčiavus.

Vakarų šalys paskelbė sankcijų A. Lukašenkos režimui dėl elgesio su opozicijos aktyvistais Baltarusijoje ir užsienyje.

Gegužę visame pasaulyje kilo pasipiktinimas A. Lukašenka dėl Minske nutupdyto keleivinio lėktuvo ir juo skridusio disidento Ramano Pratasevičiaus arešto.

Tarptautinis dėmesys į Baltarusiją vėl nukrypo rugpjūtį, bėgikei Kryscinai Cimanouskajai pareiškus, kad jos komanda bandė priversti ją išvykti iš Tokijo olimpiados, o Ukrainos sostinės parke radus pakartą baltarusių opozicijos aktyvistą Vitalį Šyšovą.

Tačiau protestams nuslopus, o pareigūnams bandant užgniaužti bet kokius dar likusius opozicijos židinius, neatrodo, kad A. Lukašenka, kurį ir toliau remia svarbi sąjungininkė bei kreditorė Rusija, galėtų atsistatydinti.

Redaktoriai: Silvija Čibirienė, Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis