Prie Lietuvos sienos Baltarusijos pusėje įstrigusi viena migrantų grupė – VSAT

Vilnius, rugsėjo 8 d. (BNS). Prie Lietuvos sienos su Baltarusija šiuo metu yra įstrigusi viena migrantų grupė, sako Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado pavaduotojas Antanas Montvydas.

„Mūsų sargybų toje vietoje nėra, tačiau minimi asmenys neina į Lietuvą. Mes suteikėme jiems maitinimą, vandenį, siūlome atvykti, tačiau jie laukia sprendimo iš Baltarusijos, o baltarusiai jų neįsileidžia toliau eiti į šalies teritoriją“, – Seimo Žmogaus teisių komiteto posėdyje teigė VSAT atstovas.

Anot jo, šie žmonės – pilnamečiai Somalio piliečiai: du vyrai, septynios moterys.

Kaip BNS sakė VSAT atstovas Giedrius Mišutis, šie žmonės Baltarusijos pusėje įstrigę yra mažiau nei savaitę.

„Jie ten yra nuo praėjusios savaitės pabaigos, tačiau savaitė dar nepraėjo“, – sakė jis.

Komiteto posėdyje dalyvavęs vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius sakė, kad nors Lietuva ir taiko apgręžimo politiką, pažeidžiamiausi žmonės įleidžiami į šalį.

Pasak jo, nuo rugpjūčio pradžios, kai pradėti apgręžti migrantai, į Lietuvą įleista apie 80 žmonių.

„Apie 80 migrantų buvo įsileista, tar jų buvo ir apie 13 Baltarusijos piliečių, berods, nepilnamečių, moterų. Iš tų 80 galbūt buvo 25 pilnamečiai vyrai arba ne baltarusiai. Humanitarinis koridorius veikia, negalime sakyti, kad nieko neįleidžiame“, – Seimo Žmogaus teisių komiteto posėdyje trečiadienį sakė A. Abramavičius.

Savo ruožtu A. Montvydas teigė, kad humanitariniais pagrindais įleidžiami nepilnamečiai, neįgalieji, nėščios moterys, vieniši tėvai, motinos, vyresnio amžiaus žmonės, kiti pažeidžiami asmenys.

VSAT atstovo teigimu, per šį laikotarpį neįleista maždaug 2,2 tūkst. migrantų.

Lietuva yra sudariusi galimybę migrantams prieglobsčio prašymus pateikti šalies pasienio kontrolės punktuose, tačiau tai dar nė karto nebuvo padaryta.

„Baltarusijos valdžia arba pasienio tarnybos paprasčiausiai jų nepraleidžia per pasienio punktus. Vienas dalykas, jie turi turėti asmens dokumentus, kitas dalykas, režimas tada parodytų, kad jie yra neteisėtos migracijos priežastis“, – kalbėjo A. Abramavičius.

Į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet pateko daugiau nei 4,1 tūkst. neteisėtų migrantų. Daugelis jų yra iš Irako. Migracijos departamento duomenimis, apie 100 žmonių grąžinta į kilmės šalis.

Lietuva kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl jos šalyje paskelbta ekstremali situacija.

Autorius Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

dalintis