Maroko rinkimuose valdančiuosius islamistus sutriuškino liberalų partijos

Rabatas, rugsėjo 9 d. (AFP-BNS). Seniai Maroką valdantys islamistai parlamento rinkimuose patyrė triuškinamą pralaimėjimą liberalų partijoms, laikomoms artimomis karališkiesiems rūmams, rodo anksti ketvirtadienį paskelbti preliminarūs rezultatai.

Teisingumo ir plėtros partija (PJD), dešimtmetį vadovavusi valdančiajai koalicijai ir turėjusi 125 vietas parlamente, po trečiadienio rinkimų turės vos 12 vietų, trumpoje spaudos konferencijoje paskelbė vidaus reikalų ministras Abdelouafi Laftitas (Abdeluafis Laftitas).

Pagrindinės PJD varžovės, liberalų Nacionalinis nepriklausomų politikų sambūris (RNI) ir Autentiškumo ir modernumo partija (PAM), 395 vietų parlamente turės atitinkamai 97 ir 82 vietas, o centro dešinės „Istiqlal“ (Nepriklausomybės) partija – 78 vietas.

RNI, kuri buvo valdančiosios koalicijos jaunesnioji partnerė, vadovauja verslininkas milijardierius Azizas Akhannouchas (Azizas Akanušas), palaikantis glaudžius ryšius su karališkaisiais rūmais.

Pagrindinę opozicinę PAM 2008-aisiais įsteigė dabartinis karališkųjų rūmų patarėjas Fouadas Ali El Himma (Fuadas Ali Hima). „Istiqlal“ yra seniausia Maroko partija.

Karalius Mohammedas VI (Mohamedas VI) paskirs premjerą iš rinkimus laimėjusios partijos. Jis 36 mln. gyventojų turinčiai šaliai vadovaus ateinančius penkerius metus ir pakeis šiame poste Saad-Eddine'ą El Othmani (Sadediną Osmanį).

Galutiniai rinkimų rezultatai turėtų paaiškėti ketvirtadienį.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad rinkėjų aktyvumas buvo 50,35 proc. – didesnis nei 43 proc. per ankstesnius parlamento rinkimus 2016 metais, bet mažesnis nei 53 proc. per vietos valdžios rinkimus 2015-aisiais.

Tačiau šįkart Maroko rinkėjai, kurių yra 18 mln., pirmą kartą savo deputatus ir municipalitetų bei regionų tarybų narius rinko tą pačią dieną.

Trečiadienį vakare islamistai pareiškė įtarimus dėl „rimtų pažeidimų“, įskaitant „nepadorią piniginę šalpą“ netoli rinkimų apylinkių ir painiavą dėl kai kurių rinkėjų sąrašų.

Tuo metu vidaus reikalų ministras pareiškė, kad balsavimas vyko „normaliomis aplinkybėmis“, neskaitant pavienių incidentų.

2011 metais Marokas priėmė naują konstituciją, daug monarcho galių perdavusią parlamentui ir vyriausybei. Tačiau sprendimai svarbiose srityse ir toliau priimami pagal karaliaus Mohammedo VI iniciatyvas.

Redaktorė Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis