EŽTT minimi afganai atsirado prie Baltarusijos sienos, jie nebuvo įleisti – VSAT vadas (atnaujintas)

BNS nuotr.

atnaujintas ir papildytas pranešimas

Vilnius, rugsėjo 9 d. (BNS). Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) minimi migrantai iš Afganistano ketvirtadienį atvyko prie Lietuvos sienos iš Baltarusijos, tačiau nebuvo įleisti, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

„Kaip ir buvo prognozuojama, jie atsirado ir atvyko iš Baltarusijos pusės, priėjo prie valstybės sienos, norėdami nelegaliai atvykti į Lietuvą“, – BNS sakė R. Liubajevas.

Pasak pasieniečių vado, ten buvo atvykusi ir migrantų advokatė, kuri bando įtikinti pareigūnus, kad šie žmonės privalo būti įleisti, vykdant EŽTT sprendimą.

Tačiau R. Liubajevas pabrėžė, kad Lietuva nebuvo įpareigota jų įsileisti – tik neišsiųsti, jeigu jie jau yra šalies teritorijoje, todėl migrantams nebuvo leista atvykti.

„Kadangi tie neteisėti migrantai atvyko neteisėtai, iš Baltarusijos teritorijos, jie nebuvo aptikti arba sulaikyti Lietuvos teritorijoje, jie buvo neįleisti į Lietuvos teritoriją“, – sakė jis.

„Žinome, kad teismas neįpareigoja Lietuvos įsileisti būtent tuos neteisėtus migrantus. Buvo labai konkrečiai nurodyta, kad Lietuva neturėtų išsiųsti tų migrantų, jeigu jie būtų sulaikyti arba aptikti Lietuvos teritorijoje“, – kalbėjo pasieniečių vadas.

VSAT duomenimis, afganistaniečiai atvyko be asmens tapatybės dokumentų – turėjo tik jų kopijas telefonuose, turėdami EŽTT sprendimo kopiją.

Pasak tarnybos vado, jiems suprantama kalba buvo pateikta informacija, kaip jie turėtų pasiprašyti prieglobsčio.

VSAT duomenimis, juos Vilniaus pasienio rinktinės Puškų pasienio užkardos pareigūnai Ignalinos rajone sulaikė ketvirtadienį priešpiet, ką tik iš Baltarusijos neleistinoje vietoje pažeidusius sieną.

„Jie tiesiog priėjo iš Baltarusijos pusės, perėjo valstybės sieną ir buvo sulaikyti mūsų pareigūnų“, – sakė R. Liubajevas.

„Šiuo metu jie yra Baltarusijos teritorijoje“, – pridūrė jis.

R. Liubajevo žiniomis, migrantai atsitraukė į Baltarusijos gilumą.

Europos Žmogaus Teisių Teismas trečiadienį pritaikė laikinąsias apsaugos priemones penkių Afganistano piliečių byloje prieš Lietuvą, laikinai neleisdamas jų išsiųsti iš šalies.

Lietuvos Respublikos Vyriausybės atstovė EŽTT Karolina Bubnytė-Širmenė anksčiau ketvirtadienį sakė, kad šis sprendimas neįpareigoja Lietuvos šių asmenų įsileisti ir tai pabrėžiama pačiame teismo sprendime.

Laikinosios apsaugos priemonės galioja iki rugsėjo 29 dienos.

Pranešime nurodoma, kad aplikantai yra Afganistano piliečiai, į Baltarusiją atvykę šių metų rugpjūtį. Migrantai teigia, kad pabėgo iš Afganistano, nes būtų persekiojami šalies kontrolę perėmusio Talibano režimo.

EŽTT buvo pranešta, kad migrantai kelis kartus negalėjo įžengti į Lietuvą, buvo grąžinti į Baltarusiją ir strigo pasienyje, o nuo rugsėjo 5 dienos slepiasi Lietuvos teritorijoje.

R. Liubajevas teigė, kad „teismas greičiausiai buvo klaidinamas“, nes EŽTT sprendime minima informacija apie jų buvimo vietą nepasitvirtino.

„Ar jie bandė atvykti, man šiuo metu irgi sunku pasakyti“, – sakė jis.

Į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet pateko daugiau nei 4,1 tūkst. neteisėtų migrantų.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

[email protected], +370 645 093 86, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis