Į Lietuvą neįleistų afganistaniečių advokatė tikina, jog jie buvo Lietuvos teritorijoje (papildytas)

Advokatės A. Astrauskienės nuotr.

nauja penkta pastraipa

Vilnius, rugsėjo 9 d. (BNS). Lietuvos pasieniečiams į Baltarusiją grąžinus afganistaniečius, minimus Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendime, jų advokatė teigia, kad šie buvo sulaikyti Lietuvos teritorijoje.

„Ne, jie buvo Lietuvos teritorijoje ir pateikė pasieniečiams visus dokumentus“, – BNS ketvirtadienį sakė afganistaniečiams atstovaujanti advokatų profesinės bendrijos „SPECTRUM LEGIS“ advokatė Asta Astrauskienė.

Ji teigė, kad susitiko su šiais asmenimis Lietuvos teritorijoje, įteikė jiems EŽTT sprendimą dėl laikinųjų apsaugos priemonių, o tada pati iškvietė Lietuvos pasieniečius.

„Susitikau, padaviau dokumentus, iškviečiau pareigūnus iš savo telefono“, – kalbėjo A. Astrauskienė. Ji pridūrė turinti vaizdo įrašą ir nuotraukų, įrodančių afganistaniečių buvimą Lietuvos teritorijoje.

Vėliau advokatė BNS pateikė nuotraukas, kuriose užfiksuotas penkių vyrų būrelis, stovintis už Lietuvos pasieniečių. Taip pat pridėta mobiliojo telefono užfiksuota nuotraukų padarymo vieta, kurioje matoma, kad nuotraukos darytos Lietuvos teritorijoje netoli pasienio.

Pasieniečiai, pasak jos, pervedė atvykėlius pėsčiomis atgal į Baltarusiją. Tikslios savo susitikimo su migrantais vietos advokatė sakė negalinti nurodyti. Anot jos, afganistaniečiai jau prieš kelias dienas buvo kirtę Lietuvos sieną ir slapstėsi netoli pasienio, miškuose. 

Advokatė teigia perdavusi savo atstovaujamiesiems pareigūnų žodžius, kad šie turintys pasiprašyti prieglobsčio teisėtose sienos kirtimo vietose, nors, pasak jos, to padaryti yra neįmanoma.

„Aš paaiškinau savo atstovaujamiems asmenims, ką jiems bandė paaiškinti pareigūnai, kad jie norėdami pateikti prieglobsčio prašymą turės keliauti 20 kilometrų iki artimiausio pasienio posto, tačiau mes puikiai suprantame, kad tai nėra įgyvendinama, nes patys pasieniečiai paaiškino, kad Baltarusijos pareigūnai taip pat neįleidžia į teritoriją. Jie aiškina, kad jūs atvykote iš Lietuvos teritorijos pusės ir stumia juos atgal“, – teigė ji.

Iki tol A. Astrauskienė su migrantais teigia bendravusi telefonu. Jos duomenimis, tarp šių asmenų yra mokytojas, žurnalistas, studentai. Jie visi teigia, kad Afganistane jiems kiltų grėsmė, todėl atvyko į Baltarusiją, bet joje neturėjo galimybės pasiprašyti prieglobsčio Minske veikiančiose ambasadose.

„Kiek aš žinau, jie tokios galimybės neturėjo, nes buvo iš karto atvežti iki pasienio“, – teigė ji.

Išsamesnių duomenų, kokiais keliais Afganistano piliečiai atvyko į Baltarusiją, advokatė teigė neturinti. Jos žiniomis, į Baltarusiją atskrido lėktuvu, vėliau žmonių gabentojų buvo pervežti į pasienį su Lietuva.

Teisininkė teigė, kad ją migrantai susirado per neįvardintą teisininką, kuris prašė padėti. Ji patikino nebendradarbiaujanti su nelegaliais asmenų gabentojais.

Lietuvos pasieniečiai savo ruožtu teigia, kad Afganistano piliečiai atvyko į pasienį iš Baltarusijos pusės ir priėjo prie sienos, norėdami ją neteisėtai kirsti, ko Lietuvos pareigūnai jiems neleido padaryti.

Pasak Lietuvos pareigūnų, Lietuva nėra įpareigota jų įsileisti – tik neišsiųsti, jeigu jie jau yra šalies teritorijoje.

Pasieniečių duomenimis, afganistaniečiai atvyko be asmens tapatybės dokumentų – turėjo tik jų kopijas telefonuose, turėdami EŽTT sprendimo kopiją. Juos Vilniaus pasienio rinktinės Puškų pasienio užkardos pareigūnai Ignalinos rajone sulaikė ketvirtadienį priešpiet.

Europos Žmogaus Teisių Teismas trečiadienį pritaikė laikinąsias apsaugos priemones penkių Afganistano piliečių byloje prieš Lietuvą, laikinai neleisdamas jų išsiųsti iš šalies.

Lietuvos Respublikos Vyriausybės atstovė EŽTT Karolina Bubnytė-Širmenė anksčiau ketvirtadienį sakė, kad šis sprendimas neįpareigoja Lietuvos šių asmenų įsileisti ir tai pabrėžiama pačiame teismo sprendime.

Laikinosios apsaugos priemonės galioja iki rugsėjo 29 dienos.

Pranešime nurodoma, kad aplikantai yra Afganistano piliečiai, į Baltarusiją atvykę šių metų rugpjūtį. Migrantai teigia, kad pabėgo iš Afganistano, nes būtų persekiojami šalies kontrolę perėmusio Talibano režimo.

EŽTT buvo pranešta, kad migrantai kelis kartus negalėjo įžengti į Lietuvą, buvo grąžinti į Baltarusiją ir strigo pasienyje, o nuo rugsėjo 5 dienos slepiasi Lietuvos teritorijoje.

Lietuvos pasieniečių vadas Rustamas Liubajevas teigia, kad teismas galėjo būti suklaidintas dėl migrantų buvimo vietos.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pareiškė, kad manipuliuojant įvykiais Afganistane, bandoma atverti naują neteisėtos migracijos kelią.

Į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet pateko daugiau nei 4,1 tūkst. neteisėtų migrantų.

Autoriai: Austėja Masiokaitė-Liubinienė, Jūratė Damulytė

[email protected], +370 645 093 86, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis