J. Bidenas ir Xi Jinpingas pirmą kartą per 7 mėnesius kalbėjosi telefonu

Vašingtonas, rugsėjo 10 d. (AFP-BNS). JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį kalbėjosi telefonu su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) – pirmą kartą per septynis mėnesius – ir siekė užtikrinti, kad abiejų supergalių „konkurencija“ nevirstų „konfliktu“, paskelbė Baltieji rūmai.

Kaip pokalbio metu sakė J. Bidenas, Jungtinės Valstijos nori užtikrinti, „kad dinamika liktų konkurentinė ir ateityje nebūtų jokių situacijų, kai nukrypstama į netyčinį konfliktą“.

JAV prezidento perduotą žinią žurnalistams pacitavo administracijos aukšto rango pareigūnas.

Tuo metu Kinijos valstybinė žiniasklaida penktadienį pranešė, kad abu prezidentai surengė „atvirą, nuodugnią“ diskusiją.

Dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų lyderiai „atvirai, nuodugniai ir plačiai aptarė strateginius [klausimus], apsikeitė nuomonėmis dėl Kinijos ir JAV santykių bei abiem šalims rūpimų klausimų“, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.

Xi Jinpingas J. Bidenui pasakė, kad JAV politika Pekino atžvilgiu sukėlė „rimtų sunkumų“ ir kad santykių sugrąžinimas į normalias vėžes yra labai svarbus „pasaulio likimui“, nurodoma pranešime.

Redaktorė Miglė Giri

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis