Lietuva žengė dar vieną žingsnį Astravo elektros boikoto link (papildytas)

naujos 3, 5-6 pastraipos, dar papildysime

Vilnius, rugsėjo 13 d. (BNS). Lietuvai siekiant, kad nesaugia laikomos Astravo atominės elektrinės (AE) elektra nepatektų į Baltijos šalių rinką, rinkos reguliuotoja pirmadienį vienbalsiai pritarė vienašaliam Lietuvos planui nuo trečiadienio mažinti maksimalų elektros perdavimo pralaidumą iš Baltarusijos į Lietuvą.

Sumažinus maksimalų pralaidumą (angl. Total Transfer Capacity, TTC), Latvija prekybai su Rusija  dabar galės išduoti tik tokius pajėgumus, kurie maždaug atitiks jos linijų pralaidumą.

„Latviai jau nebealokuotų tų pačių mūsų pajėgumų, kurie šiandien yra, ant savo jungties, tokiu būdu padidindami komercinę prekybą (...) Ta prekyba turėtų sumažėti iki maždaug tos apimties, kokia galimybė šiandien yra techniškai prekiauti tarp Rusijos ir Latvijos jungties realiai – apie 320 megavatų“, – BNS pirmadienį sakė Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius.

Pagal Latvijos ir Estijos dabar tebetaikomą metodiką vertinamas maksimalus Baltarusijos-Lietuvos jungčių pralaidumas – būtent tai turės pasikeisti. 

R. Pocius taip pat patikino, kad naujoji Lietuvos metodika užtikrina būtiną techninį srautą tarp Lietuvos ir Baltarusijos, estų ir latvių operatoriams keliant klausimą dėl sistemos saugumo ir patikimumo. 

„Šitas vienašališkas sprendimas reiškia tai, kad pajėgumai yra susigrąžinami ant Lietuvos-Baltarusijos skerspjūvio – tai yra techniniai pajėgumai, kad būtų užtikrinamas patikimas ir saugus sistemos veikimas. Čia turbūt vienas iš tokių kertinių dalykų yra, nes kolegos latviai ir estai kėlė šitą klausimą, ar mūsų metodika leis užtikrinti saugų ir patikimą tiekimą, tai čia kaip ir klausimų nėra“, – sakė R. Pocius.

Šiuo metu Estija ir Latvija su Rusija prekiauja pagal Lietuvos nepatvirtintą metodiką. Lietuvos pareigūnai įsitikinę, kad tokiu būdu per Latviją į Lietuvą patenka Astravo AE elektra ir dėl to pažeidžiamas vadinamasis „antiastravo“ įstatymas. Latvija teigia, kad prekiauja tik rusiška elektra. 

Vyriausybė komisija liepą pritarė „Litgrid“ parengtam planui sumažinti pralaidumą per Lietuvos ir Baltarusijos jungtis. Tai reiškia, kad kol bus pasiektas naujas trišalis Baltijos šalių susitarimas, Lietuva vadovausis savo prekybos taisyklėmis. 

Lietuva elektros importą iš Baltarusijos nutraukė nuo pernai lapkričio, kai Astravo AE pradėjo gaminti elektrą. 

Autorius Vytautas Budzinauskas

[email protected], +370 5 205 85 19, Verslo naujienų skyrius

dalintis