Analitikai: būsimos JAV investicijos į ASG Lietuvos ekonomikos nepasieks

Vilnius, rugsėjo 13 d. (BNS). Planuojamaos 300 mln. eurų vertės JAV investicijų valdymo įmonės „Certares Management“investicijos į verslininko Gedimino Žiemelio kontroliuojamą aviacijos verslo grupę „Avia Solutions Group“ (ASG) neturės didelės įtakos Lietuvos ekonomikai, nes grupės veikla nukreipta į tarptautines rinkas, teigia investicijų analitikai.

„ASG yra tarptautinė bendrovė, į ją investuoja pinigus. Galime pasidžiaugti, kad šios bendrovės šaknys Lietuvoje, (....) tačiau ASG jau seniai yra globaliu mastu veikianti bendrovė ir, manau, atitinkamai į būsimas investicijas žiūrės per globalinį požiūrį“, – BNS sakė investicijų bankininkas Žygintas Mačėnas.

Jis pabrėžė, kad ASG jau kurį laiką yra registruota Kipre, todėl negalima teigti, kad šios investicijos ateina į lietuvišką įmonę.

„Aišku, ta jungiančioji grandis yra pats G. Žiemelis, taip pat nemažai žmonių iš Lietuvos, bet jie jau dirba platesniuose vandenyse“, – teigė Ž. Mačėnas. 

Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidentas, finansų analitikas Marius Dubnikovas taip pat sakė, kad „Certares Management“ investicijos tikriausiai pasiskleis per visą ASG grupę.

„Sunku tikėtis, kad kažkokia reikšmingesnė pinigų dalis atkeliaus į Lietuvą, todėl net sėkminga šio sandorio baigtis Lietuvos ekonomikai tikriausiai neturės reikšmingos įtakos“, – BNS tvirtino M. Dubnikovas.

Ž. Mačėnas tai pat pabrėžė, kad pastaraisiais metais dėl nacionalinio saugumo buvo blokuotos kelios „Avia Solutions Group“ investicijos Lietuvoje.

„Ar verta kalbėti apie galimų investicijų naudą Lietuvai. G. Žiemeliui čia net angaro neleidžia statyti, tai apie kokias investicijas Lietuvoje galime šnekėti. Nesu G. Žiemelio mylėtojas, tačiau klausimas yra ne tas, ar jis tuos pinigus galėtų investuoti Lietuvoje, – klausimas yra apie, kad jam čia to neleidžiama daryt“, – sakė Ž. Mačėnas.

Tiek jis, tiek M. Dubnikovas minėjo, kad viešos informacijos apie 2012 metais JAV įsteigtą „Certares Management“ yra labai nedaug.

„Informacijos apie investuotoją nėra daug, tai nėra stambi ir viešai gerai žinoma korporacija, todėl kol kas labai sunku spręsti tiek apie planuojamos investicijos motyvus, tiek apie sandorio pabaigą (ar jis bus sėkmingai užbaigtas – BNS). Tačiau pačiai grupei tai būtų tikrai reikšmingas sandoris, kuris ją sustiprintų“, – sakė M. Dubnikovas.

Ž. Mačėnas priminė, kad 2019 metais ASG skelbė apie ketinimus surengti pirminį viešą akcijų platinimą (IPO) ir debiutuoti Honkongo arba Londono biržose, tačiau dėl koronaviruso pandemijos šiuos planus nukėlė ateičiai.

„Kyla klausimas, ar tas investicinės kompanijos atėjimas nebus toks tarpinis sprendimas“, – teigė Ž. Mačėnas.

ASG pirmadienį pranešė, jog 2012 metais įkurta „Certares Management“ į grupės kapitalą ketina investuoti 300 mln. eurų. Grupės atstovė Vilma Vaitiekūnaitė BNS nurodė, kad „Certares Management“ išpirks naują ASG privilegijuotųjų konvertuojamųjų akcijų emisiją, kuri po kelerių metų bus konvertuota į paprastąsias akcijas ir sudarys ne daugiau kaip penktadalį grupės kapitalo.

Tikimasi, kad sandoris bus baigtas 2021 metų ketvirtąjį ketvirtį, gavus konkurencijos ir priežiūros institucijų leidimus valstybėse, kur veikia sandorio šalys.

G. Žiemelis šiuo metu netiesiogiai valdo 75,99 proc. „Avia Solutions Group“ įstatinio kapitalo, 15,8 proc. grupės akcijų netiesiogiai priklauso Vaidui Barakauskui. 4,06 proc. akcijų valdo grupės vadovai, 4,15 proc. – kiti akcininkai.

„Certares Managemen“ turi padalinius Niujorke, Liuksemburge ir Dubajuje, įmonė investuoja kapitalo, kelionių, turizmo, svetingumo ir su kelionėmis susijusių verslo ir vartotojų paslaugų sektorius.

Autoriai: Remigijus Bielinskas, Šarūnas Sabaitis

[email protected], +370 5 205 85 20, Verslo naujienų skyrius

dalintis