Lietuvių tyrimas: „Pfizer-BioNTech“ vakcina veiksminga ir nuo delta atmainos (papildytas)

papildyta VU profesorės komentaru, tyrimo detalėmis, naujos 7-13 pastraipos

Vilnius, rugsėjo 15 d. (BNS). Įmonių „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina veiksminga ir nuo koronaviruso delta atmainos, taip pat saugantis komplikacijų ir mirties, rodo Statistikos departamento atlikta duomenų analizė.

Vyriausybėje trečiadienį pristatyto tyrimo duomenimis, šios vakcinos efektyvumas prieš delta atmainą yra 77-80 procento.

„Pilnai vakcinuoti turi apie penkis kartus mažesnę riziką užsikrėsti, tai yra itin didelio efektyvumo vakcina, tai yra, sakyčiau, nuostabūs rezultatai“, – žurnalistams sakė Statistikos departamento atstovas Jonas Bačelis.

Jis pabrėžė, kad vakcinos efektyvumas didesnis jauniems bei neseniai pasiskiepijusiems asmenims (efektyvumas viršija 90 proc.).

Dėl hospitalizacijos vakcinos efektyvumas siekia 83-92 proc. Nepasiskiepijusių asmenų rizika būti paguldytiems į ligoninę dėl COVID-19 yra dešimt kartų didesnė nei pasiskiepijusių.

Nepasiskiepijusių asmenų rizika mirti yra bent dvidešimt kartų didesnė nei pasiskiepijusių, rodo analizė.

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro profesorė Aurelija Žvirblienė sako, kad šis tyrimas svarbus tuo, kad tokių duomenų iš Lietuvos anksčiau nebuvo.

„Šitas tyrimas vertas platesnio tarptautinės bendruomenės dėmesio (...) Tai suteikia mums svarbios informacijos tiek apie patį virusą, tiek apie vakcinas, leidžia palyginti skirtingų šalių kontekstą“, – teigė profesorė.

Tyrimo metu buvo analizuojami daugiau nei 440 tūkst. asmenų, kurie atsitiktinai parinkti taip, kad sudarytų 221 tūkst. suderintų porų, duomenys.

Kiekvieną porą sudarė vienas skiepytas ir vienas neskiepytas asmuo, suderinti pagal lytį, amžių, savivaldybę, šeiminę padėtį, darbovietės veiklos pobūdį.

Paskiepytųjų „Pfizer-BioNTech“ vakcina ir jos veiksmingumas vertintas po pilno vakcinacijos kurso, t. y. praėjus 14 dienų po antrosios vakcinos dozės. Vertintas tik laikotarpis nuo liepos 1 dienos, kai Lietuvoje pradėjo dominuoti delta atmaina.

Vakcinos efektyvumas vertintas lyginant pasiskiepijusių ir nepasiskiepijusių asmenų grupes pagal tris baigtis: užsikrėtimą COVID-19 (gautas teigiamas diagnostinio tyrimo rezultatas arba COVID-19 diagnozė), hospitalizaciją (ligos istorijos baigiamojoje dalyje nurodyta COVID-19 diagnozė) ir mirtį nuo COVID-19 (pagrindinė mirties priežastis medicininiame mirties liudijime).

Tyrimas atliktas naudojant Valstybės duomenų valdysenos informacinėje sistemoje sukauptus duomenis, kurių pagrindiniai šaltiniai buvo e.sveikatos sistema, Gyventojų registras, „Sodra“.

Autorius Ramūnas Jakubauskas

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis