J. Trudeau ateitis pastatyta ant kortos kanadiečiams pradėjus balsavimą rinkimuose

Otava, rugsėjo 20 d. (AFP-BNS). Kanados rinkėjai pirmadienį pradėjo balsavimą rinkimuose, kurių nugalėtojas veikiausiai paaiškės tik po fotofinišo, trečios kadencijos siekiančiam liberalui dabartiniam premjerui Justinui Trudeau (Džastinui Triudo) susiduriant su naujoko konservatorių lyderio Erino O'Toole'o (Erino O‘Tulo) mestu iššūkiu.

J. Trudeau paskelbė pirmalaikius rinkimus tikėdamasis, kad sėkminga vakcinavimo nuo COVID-19 kampanija – viena sėkmingiausių pasaulyje – padės jam užsitikrinti įgaliojimus vadovauti šalies išėjimo iš pandemijos procesui ir jo vyriausybės programos vykdymas nebepriklausys nuo opozicijos paramos.

Tačiau panašu, kad po penkias savaites trukusios sunkios rinkimų kampanijos gali pasikartoti 2019 metų visuotinių rinkimų scenarijus, kai kartą Kanados politikos auksiniu berniuku pramintas J. Trudeau buvo perrinktas į premjero pareigas, tačiau dėl įvairių skandalų antrąją kadenciją neužsitikrino daugumos.

Pagalį į ratus kiša ir staigus COVID-19 atvejų šuolis rinkimų kampanijos pabaigoje, kurį sukėlė delta atmainos plitimas šią vasarą šalyje panaikinus daugumą suvaržymų.

Balsavimas šešių laiko zonų Kanadoje prasidėjo Atlanto vandenyne esančioje Niufaundlando saloje 8 val. 30 min. vietos (14 val. Lietuvos) laiku ir baigsis labiausiai į vakarus nutolusioje Britų Kolumbijos provincijoje 19 val. vietos (antradienį 5 val. Lietuvos) laiku.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis