Australiją supurtęs retas žemės drebėjimas sukėlė paniką Melburne

Melburnas, Australija, rugsėjo 22 d. (AFP-BNS). Retas žemės drebėjimas trečiadienio rytą supurtė pietryčių Australiją, įsiūbavo pastatus, sugriovė sienų ir sukėlė paniką Melburno miesto gyventojams.

Po 9 val. vietos (2 val. Lietuvos) laiku įvykęs drebėjimas, kurio židinys buvo tik apie 10 km gylyje, smogė į rytus nuo antrojo pagal dydį šalies miesto ir buvo juntamas už šimtų kilometrų.

JAV Geologijos tarnyba (USGS) iš pradžių paskelbė, kad požeminių smūgių stiprumas buvo 5,8 balo, bet paskui padidino įvertinimą iki 5,9.

Populiarų parduotuvių rajoną aplink Melburno Koplyčios gatvę buvo nusėjusios nuolaužos. Kai kurių pastatų mūras buvo pastebimai apgadintas.

Melburne veikiančios kavinės „Oppen“ 33 metų savininkas Zume'as Phimas (Ziumas Fimas) pasakojo, kad pajutęs drebant žemę išbėgo į gatvę.

„Visas pastatas buvo kratomas. Drebėjo visi langai, stiklai – tai buvo tarsi purtymo banga, – naujienų agentūrai AFP sakė vyras. – Dar niekada to nebuvau patyręs. Buvo baisoka.“

Stiprūs žemės drebėjimai tankiai apgyventoje Australijos pietvakarinėje dalyje nėra įprasti.

„Labai neraminantis įvykis“

Beveik šešių balų drebėjimas buvo „didžiausias [seisminis] įvykis Rytų Australijoje per ilgą laiką“, AFP sakė Melburno universiteto geologas Mike'as Sandifordas (Maikas Sandifordas).

„XIX amžiaus pabaigoje pas mus buvo labai smarkių, maždaug šešiabalių, nors tikslios magnitudės nėra gerai žinomos“, – pridūrė jis.

Tokio smarkumo požeminiai smūgiai kartojasi „pietryčių Australijoje kas 10–20 metų; vėliausias įvyko Torpdeilyje 2012-aisiais“, aiškino M. Sandifordas. „Šis yra reikšmingai smarkesnis“, – pažymėjo jis.

Pasak M. Sandifordo, dabar šiame regione galima tikėtis „šimtų pakartotinių smūgių, daugiausiai neviršijančių žmogaus juntamumo slenksčio, bet turbūt tuzinas ar daugiau bus juntami“.

Šis žemės drebėjimas būtų padaręs milijardais dolerių skaičiuojamos žalos, jeigu jo židinys būtų po Melburnu, pabrėžė ekspertas.

Tyrimų institutas „Geosciences Australia“ pranešė, kad po pirminio smūgio greitai buvo užfiksuotas 4 balų pakartotinis drebėjimas.

Netoli epicentro esančio Mansfildo miestelio meras sakė, kad žalos nebuvo padaryta, bet gyventojams šis įvykis buvo netikėtas.

„Sėdėjau prie savo stalo darbe ir turėjau išbėgti į lauką. Prireikė laiko, kol susiprotėjau, kas įvyko“, – visuomeniniam transliuotojui ABC sakė meras Markas Holcombe'as (Markas Holkombas).

„Kiek žinau, pas mus žemės drebėjimų nebūna. Ne vienas iš vietos gyventojų, su kuriais šįryt kalbėjausi, nebuvo čia pajutęs žemės drebėjimų. Taigi, tai buvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus“, – aiškino jis.

Gelbėjimo tarnybos pranešė gavusios iškvietimų net Dabe, esančiame už 700 km nuo epicentro.

Ministras pirmininkas Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas), šiuo metu esantis Niujorke, sakė, kad kol kas jokių pranešimų apie nukentėjusius žmones negauta.

„Tokio pobūdžio žemės drebėjimas gali būti labai, labai neraminantis įvykis, – kalbėjo jis. – Tokie įvykiai Australijoje labai reti.“

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis