Lietuvos bankas imasi priemonių NT rinkos kaitimui užkardyti

BNS nuotr.

papildysime

Vilnius, rugsėjo 28 d. (BNS). Lietuvos bankas, įvertinęs situaciją būsto rinkoje ir sparčiai augančią skolinimo būstui įsigyti apimtį, siūlo griežtinti pradinio įnašo reikalavimą ne pirmoms būsto paskoloms, o kredito davėjams taikyti papildomą 2 proc. kapitalo rezervą būsto paskolų portfeliui. 

Planuojama, kad reikalavimas dėl pradinio įnašo įsigaliotų nuo 2022 metų pradžios, o papildomo kapitalo rezervo – nuo 2022-ųjų liepos 1 dienos, teigiama Lietuvos banko pranešime.

Plačiau šias priemones Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus pristatys antradienį rengiamoje spaudos konferencijoje. 

Naujausios Lietuvos banko atliktos apklausos duomenimis, šalyje veikiantys komerciniai bankai prognozuoja tolesnį nekilnojamojo turto (NT) kainų didėjimą: naujos statybos butų brangimo tikėjosi visi apklausoje dalyvavę bankai, senos statybos – 8 iš 9 bankų. Du respondentai manė, kad augimas bus itin spartus ir viršys 10 procentų.

Dauguma apklaustų bankų nurodė pastebintys disbalansų gyvenamojo NT rinkoje, komercinio NT segmente disbalansų įžvelgė trečdalis bankų. Bankai teigė, kad disbalansai būsto rinkoje susiformavę ir paklausos, ir pasiūlos pusėje, o dalis vertino, kad gyvenamojo NT kainos per didelės.

[email protected], +370 5 205 85 20, Verslo naujienų skyrius

dalintis