Japonijos valdančioji partija savo lyderiu ir šalies premjeru išrinko F. Kishidą (papildytas)

via REUTERS-Scanpix nuotr.

Tokijas, rugsėjo 29 d. (AFP-BNS). Japonijos valdančioji partija trečiadienį savo naujuoju lyderiu išrinko buvusį užsienio reikalų ministrą Fumio Kishidą (Fumiją Kišidą), turintį tapti ir kitu trečios didžiausios pasaulio ekonomikos premjeru.

Švelnaus būdo centristas per neįprastai atkaklias varžybas dėl šių postų įveikė populiarų vakcinavimo kampanijos vadovą Taro Kono (Tarą Koną).

Liberalų demokratų partija (LDP) balsavo premjerui Yoshihide Sugai (Jošihidei Sugai) nusprendus nedalyvauti ir pasitraukti po vos metų darbo šiame poste.

64 metų F. Kishida naujuoju premjeru bus patvirtintas per balsavimą parlamente spalio 4 dieną, o tada su savo partija dalyvaus visuotiniuose rinkimuose, turinčiuose įvykti iki lapkričio.

F. Kishida, politikų šeimos iš Hirošimos palikuonis, seniai taikėsi į aukščiausią postą. Jo jis siekė ir pernai, bet pralaimėjo Y. Sugai.

Šiemet jis pirmas iškėlė savo kandidatūrą, o į programą įrašė skatinimo po pandemijos priemones. Jis vadino save išklausyti mokančiu žmogumi ir į renginius nešiodavosi „pasiūlymų dėžę“ piliečių pasiūlymams rinkti.

Tačiau varžybos buvo atkaklios – F. Kishida pirmajame partijos parlamentarų ir eilinių narių balsavimo rate T. Kono aplenkė vos vienu balsu.

Per antrą balsavimą F. Kishida pasiekė užtikrintą pergalę gavęs 257 balsus. T. Kono surinko 170 balsų.

Kitos dvi kandidatės, konservatyviomis politinėmis pažiūromis garsėjanti Sanae Takaichi (Sanajė Takaiči) ir buvusi lyčių lygybės ministrė, feministė Seiko Noda, iš varžybų iškrito po pirmojo balsavimo.

Redaktorė Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis