Vyriausybė padvigubino premijas šiemetiniams paralimpiečiams

Vilnius, rugsėjo 29 d. (BNS). Geriausiai Tokijo paralimpinėse žaidynėse pasirodę Lietuvos sportininkai gaus dvigubai didesnes premijas, trečiadienį nusprendė Vyriausybė.

Ministrų kabinetas didesnes premijas numatė tik šiems metams. Pagal pataisytą nutarimą, kitamęt jų dydis bus toks pat, kaip iki šiol.

Pagal priimtą pakeitimą, atsižvelgiant į per Tokijo paralimpinėse žaidynėse užimtas vietas sportininkams ir jų treneriams priklausytų nuo 8,4 tūkst. iki 36,64 tūkst. eurų premijų.

Už pirmą vietą priklauso 36 tūkst. 640 eurų premija, už antrą – 18 tūkst. 320, už trečią –  12 tūkst. 240, už ketvirtą – 8400 eurų.

Maksimalių sumų negaus niekas, nes per žaidynes Lietuvos sportininkai neiškovojo nei aukso, nei sidabro medalių.

Jų premijoms iš viso reikės 110 tūkst. 160 eutų. Lėšos bus skirtos iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos asignavimų.

Tokijo paralimpinėse žaidynėse Lietuvos sportininkai šiemet iškovojo trečią vietą plaukimo, dziudo ir aklųjų riedulio sporto šakose – premijas gaus aštuoni sportininkai ir  keturi treneriai.  

Be to, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pavesta iki gruodžio 1 dienos parengti ir pateikti Vyriausybei siūlymus, kokie ateityje turėtų būti valstybės premijų dydžiai.

Po paralimpių žaidynių sportininkų ir kai kurių politikų kritikos sulaukė dabartinė tvarka, kad paralimpiečių premijos yra apie 6,5 karto mažesnės nei skiriamos aukštas vietas iškovojusiems olimpiečiams. 

Prezidentas Gitanas Nausėda tokį reguliavimą yra pavadinęs diskriminaciniu, nešiuolaikišku ir neatitinkančiu demokratiškos visuomenės principų.

Autorė Jūratė Skėrytė

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis