JAV pralaimėjo 20 metų karą Afganistane, sako kariuomenės vadas

Vašingtonas, rugsėjo 30 d. (AFP-BNS). JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley (Markas Milis) trečiadienį pripažino, kad jo šalis pralaimėjo 20 metų trukusį karą Afganistane.

„Mums visiems akivaizdu, kad karas Afganistane nesibaigė taip, kaip norėjome... Talibanas yra valdžioje Kabule“, – Atstovų Rūmų Ginkluotųjų tarnybų komitete sakė M. Milley.

„Šis karas buvo strateginė nesėkmė“, – pripažino jis per komiteto posėdį dėl JAV karių išvedimo iš Afganistano ir chaotiškos evakuacijos iš Kabulo.

„Jis nebuvo pralaimėtas per paskutines 20 dienų ar net [paskutinius] 20 mėnesių, – sakė M. Milley. – Tai virtinės strateginių sprendimų, priimtų gan seniai, visumos efektas.“

M. Milley yra svarbiausias prezidento Joe Bideno (Džo Baideno), įsakiusio išvesti JAV pajėgas iš Afganistano, karinis patarėjas.

„Kai tik būna toks reiškinys kaip pralaimėtas karas – o jis toks yra ta prasme, kad įvykdėme savo strateginį uždavinį apsaugoti Ameriką nuo „al Qaeda“, bet galutinė padėtis tikrai labai skiriasi nuo pageidautos – jis turi baisiai daug priežasčių, – sakė generolas. – Mums reikės tai išsiaiškinti. Čia išmokta daug pamokų.“

M. Milley paminėjo virtinę JAV pralaimėjimo veiksnių, pradedant praleista galimybe sučiupti ar nukauti „al Qaeda“ lyderį Osamą bin Ladeną Tora Boroje netrukus po JAV invazijos į Afganistaną 2001 metais.

Jis taip pat paminėjo 2003 metų sprendimą įsiveržti į Iraką, nulėmusį dalies JAV pajėgų atitraukimą iš Afganistano, nesugebėjimą veiksmingai spręsti Pakistano, kaip Talibano prieglobsčio, klausimo, ir patarėjų atšaukimą iš Afganistano prieš kelerius metus.

J. Bidenas balandžio mėnesį įsakė iki rugpjūčio 31-osios išvesti iš Afganistano visus amerikiečių karius, vykdydamas ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pasiektą susitarimą su Talibanu.

M. Milley ir JAV Centrinio štabo vadas generolas Kennethas McKenzie (Kenetas Makenzis) antradienį Senato Ginkluotųjų tarnybų komitetui pasakė asmeniškai rekomendavę Afganistane palikti maždaug 2,5 tūkst. amerikiečių karių.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki (Džen Psaki) sakė, kad J. Bidenas buvo gavęs nevienodų rekomendacijų dėl to, ką daryti Afganistane, į kurį JAV įsiveržė po 2001 metų rugsėjo 11-ąją „al Qaeda“ įvykdytų atakų Niujorke ir Vašingtone.

„Galiausiai sprendžia vyriausiasis vadas, – sakė J. Psaki. – Jis nusprendė, kad laikas užbaigti 20 metų trukusį karą.“

Redaktorė Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis