Tarp kandidatų į nacionalinę premiją – S. Domarkas, K. Saja, D. Liškevičius, A. Šlepikas

Vilnius, spalio 1 d. (BNS). Į Nacionalines kultūros ir meno premijas pretenduoja daugiau kaip 30 kūrėjų, penktadienį pranešė Kultūros ministerija.

Kultūros ir meno įstaigos, asociacijos ir organizacijos Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijai pateikė svarstyti 31 kandidatą.

Jame yra rašytojas Gintaras Grajauskas, istorikė, publicistė Joana Viga Čiplytė, dailininkas Kazimieras Simanonis, rašytojas, žurnalistas Leonas Teodoras Inis, dirigentas Stasys Domarkas, menotyrininkė Agnė Narušytė, fotomenininkas  Aleksandras Ostašenkovas, dailininkas Antanas Žukauskas, režisierius Bernardas Gytis Padegimas, choreografė Birutė Letukaitė (Birūta Komskienė), dailėtyrininkė Ingrida Korsakaitė.

Taip pat siūloma aukščiausią kultūrinį apdovanojimą skirti architektūrologui Jonui Minkevičiui, rašytojui Kaziui Sajai, dailininkei Liucijai Jūratei Kryževičienei-Hutcheon, aktoriui Vidui Petkevičiui, dailininkui Aloyzui Stasiulevičiui, dailininkui Kęstučiui Kasparavičiui, dailininkui Juozui Statkevičiui, rašytojui  Alvydui Šlepikui, choreografei  Anželikai Cholinai.

Tarp kandidatų yra ir aktorius  Arūnas Sakalauskas, etnomuzikologė Daiva Vyčinienė, dailininkas Darijus Gerlikas, aktorė Gražina Urbonaitė, fotomenininkas Remigijus Treigys, dailininkė Sigita Maslauskaitė-Mažylienė, choro dirigentas, kompozitorius  Vytautas Miškinis, dailininkas Žygimantas Augustinas, dainininkas Vaidas Vyšniauskas, dailininkas Audrius Janušonis.

Vilniaus dailės akademija, Lietuvos tarpdisciplininių meno kūrėjų sąjunga pateikė tarpdisciplininio meno kūrėjo Dainiaus Liškevičiaus kandidatūrą.

Šį menininką „Šeimų maršo“ organizatoriai šių metų vasarą buvo apkaltinę valstybės simbolių – Lietuvos vėliavos – išniekinimu ir apskundę prokuratūrai. Dėl to buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, vėliau jis nutrauktas dėl senaties.

Tyrimo metu nustatyta, kad vaizdo įrašas, kuriame menininkas nusišluosto šokoladuotą veidą į Lietuvos vėliavą, sukurtas 2000 metais. 2013 metais vasarį iš autoriaus šį vaizdo įrašą kaip meno kūrinį įsigijo MO muziejus bei tais pačiais metais patalpino socialiniame tinkle „YouTube“.

Anot D. Liškevičiaus, videoperformanse „​Kliaksas / Restartas“ kalbama apie tai, kad Lietuva ateityje taps pilietiniu, o ne tautiniu pagrindu vieninga valstybe, apie kaitą, patriotizmo ribas ir suvokimą.

Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija – aukščiausias kūrėjo įvertinimas, įrodantis išskirtinį menininko braižą ir kūrybos pripažinimą.

Šis apdovanojimas skiriamas už reikšmingiausius kūrinius, sukurtus per pastaruosius septynerius metus.

Kasmet gali būti skiriama ne daugiau kaip šešios Nacionalinės kultūros ir meno premijos.

Premija yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžio – šiemet tai sudaro 32 tūkst. eurų.

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis