Sakartvelo opozicija įtaria rinkimų rezultatų klastojimą

Tbilisis, spalio 3 d . (AFP-BNS). Gruzijos opozicinės partijos sekmadienį piktinosi savivaldybių rinkimais, vykusiais areštavus į šalį sugrįžusį buvusį prezidentą Michailą Saakašvilį, dar labiau padidindamos užsitęsusią politinę krizę šioje Kaukazo valstybėje.

Remiantis oficialiais rezultatais, pateiktais suskaičiavus balsus iš 91 proc. apylinkių, šeštadienio rinkimuose valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ surinko beveik 47 proc. rinkėjų balsų, o visos opozicinės partijos – 53 procentus. 

Pagal gegužę pasiektą partijų susitarimą, kuriam tarpininkavo Europos Sąjunga, valdančioji partija pažadėjo surengti pirmalaikius parlamento rinkimus, jeigu vietos valdžios rinkimuose gaus mažiau nei 43 proc. balsų.

„Sakartvelo svajonės“ pareiškime sakoma, kad atidžiai stebėti rinkimai „buvo surengti laikantis aukščiausių demokratijos standartų“. Kaip sekmadienį per spaudos konferenciją sakė partijos pirmininkas Iraklis Kobachidzė, „Sakartvelo svajonė“ iškovojo „įtikinamą pergalę“ vietos valdžios rinkimuose visoje šalyje. 

Tačiau opozicinės partijos sekmadienį pareiškė, kad daugybė rinkimų pažeidimų verčia abejoti rinkimų, vykusių tvyrant įtampai po opozicijos lyderio M. Saakašvilio suėmimo, patikimumu.

„Rinkimų rezultatai buvo suklastoti. Mes matėme rinkėjų bauginimą ir papirkinėjimą prieš rinkimus, daugkartinį balsavimą rinkimų dieną“, –  naujienų agentūrai AFP sakė Giorgis Baramidzė, šalies pagrindinės opozicinės jėgos – Vieningojo nacionalinio judėjimo (VNJ) – lyderis.

„Rinkimų patikimumui pakenkė jau vien tai, kad opozicijos lyderis iš pradžių buvo priverstas išvykti iš šalies, o paskui suimtas “, – sakė jis, kalbėdamas apie M. Saakašvilį.

„Mes panaudosime visas teisines priemones, kad šis klastojimas būtų ištaisytas“, – sakė jis.

Opozicinės partijos „Lelo“ lyderio Badrio Džaparidzės teigimu, „šiuos rinkimus temdė didelio masto bauginimai ir rinkėjų papirkinėjimas, rimtai paveikę rinkimų rezultatus“.

Virtinėje didžiųjų miestų, įskaitant sostinę Tbilisį, spalio 30-ąją antrame rinkimų rate varžysis „Sakartvelo svajonės“ ir VNJ kandidatai į merus.

53 metų Michailas Saakašvilis, VNJ įkūrėjas, 2003–2014 metais dirbęs prezidento poste, penktadienį ryte pranešė sugrįžęs į Sakartvelą iš Ukrainos, kur jis vadovauja už reformų priežiūrą atsakingai vyriausybės agentūrai.

Tačiau netrukus Sakartvelo premjeras Iraklis Garibašvilis pranešė, kad M. Saakašvilis buvo sulaikytas ir pasiųstas į kalėjimą.

Spalvingo charakterio provakarietiškų pažiūrų buvęs lyderis 2018 metais Sakartvele buvo už akių nuteistas kalėti šešerius metus dėl įgaliojimų viršijimo. M. Saakašvilis savo ruožtu tuos kaltinimus atmeta ir vadina juos politiškai motyvuotais. Sulaikytas jis paskelbė bado streiką.

Jo įkalinimas paaštrino politinę krizę, apėmusią Sakartvelą pernai spalį. Tuomet opozicinės partijos pareiškė, kad parlamento rinkimai buvo suklastoti, atsisakė savo vietų naujai išrinktame parlamente ir surengė masinius protestus, reikalaudamos pirmalaikių rinkimų.

Prieš savo areštą eksprezidentas per „Facebook“ paskelbė vaizdo pranešimą, ragindamas savo šalininkus išeiti į gatves protestuoti prieš vyriausybę.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį sakė, kad sieks M. Saakašvilio sugrįžimo, nes jis turi Ukrainos pilietybę, o Sakartvelo pasas iš jo buvo atimtas.

Jungtinės Valstijos yra užsiminusios, kad gali paskelbti sankcijų Sakartvelo pareigūnams dėl šalies demokratijos erozijos.

Redaktorė Miglė Giri

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis