Šiaurės Korėja grasina JT Saugumo Tarybai po jos neeilinio posėdžio

Seulas, spalio 3 d. (AP-BNS). Šiaurės Korėja sekmadienį perspėjo JT Saugumo Tarybą nekritikuoti šios izoliuotos šalies raketų programos, paskelbdama pareiškimą su nekonkrečiais grasinimais šiai tarptautinei institucijai.

Penktadienį už uždarų durų vykusiame neeiliniame Saugumo Tarybos posėdyje Prancūzija išplatino siūlomą pareiškimą. Jame buvo reiškiamas susirūpinimas dėl Šiaurės Korėjos raketų leidimo, Pchenjanas ragintas visiškai laikytis balistinių raketų leidimą draudžiančių JT Saugumo Tarybos rezoliucijų. 

Sekmadienį Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos aukšto rango pareigūnas Jo Chol Su (Džo Čol Su) perspėjo JT Saugumo Tarybą „geriau pagalvoti, kokias pasekmes ateityje turės bandymai kėsintis į [Šiaurės Korėjos] suverenitetą“.

Jo Chol Su taip pat apkaltino JT instituciją „dvejopais standartais“, nes ji esą kitaip vertina panašius Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkių ginklų bandymus, sakoma valstybinės žiniasklaidos išplatintame pareiškime. 

Po pusę metų trukusios pertraukos Šiaurės Korėja rugsėjį atnaujino raketų bandymus ir paleido naujai sukurtų raketų, įskaitant branduolinį ginklą galinčias nešti raketas, pajėgias pasiekti Pietų Korėją ir Japoniją – svarbias JAV sąjungininkes. Pchenjanas siūlo Pietų Korėjai derybas su tam tikromis sąlygomis, tačiau kai kurie ekspertai tokį jo siūlymą laiko bandymu priversti Seulą įtikinti Vašingtoną atlaisvinti Šiaurės Korėjos ekonomiką smaugiančias sankcijas.

JT Saugumo Taryba priėmė daugybę rezoliucijų, draudžiančių Šiaurės Korėjai vykdyti bet kokią su balistinėmis raketomis susijusią veiklą, nes šalis siekia ant jų montuoti branduolinį ginklą. 

Šiaurės Korėja tvirtina, kad vykdo branduolinę programą norėdama atremti JAV keliamas karines grėsme, tačiau Vašingtonas teigia, kad neturi jokių priešiškų ketinimų Pchenjano atžvilgiu.

Nepaisant neseniai paleistų raketų Šiaurės Korėja tebesilaiko savo pačios 2018 metais nustatyto moratoriumo ilgojo nuotolio raketų, pajėgių pasiekti JAV žemyninę dalį, bandymams. Tai gali būti laikoma ženklu, kad ji nori išsaugoti galimybę diplomatijai su JAV.

JAV pareigūnai ragina Šiaurės Korėją grįžti prie derybų stalo be išankstinių sąlygų, tačiau Šiaurės Korėja atsisako tai daryti, kol amerikiečiai vykdo „priešišką politiką“. Taip Pchenjanas tikriausiai vadina sankcijas ir reguliariai vykdomas bendras Vašingtono ir Seulo karines pratybas.

Redaktorė Miglė Giri

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis