Baltarusių portalo Tut.by darbuotojams iškelta baudžiamoji byla dėl nesantaikos kurstymo

Minskas, spalio 7 d. („Interfax“-BNS). Didžiausio baltarusių nepriklausomo naujienų portalo Tut.by darbuotojams iškelta baudžiamoji byla dėl socialinės nesantaikos kurstymo, ketvirtadienį pranešė Baltarusijos tyrimų komitetas.  

„Baltarusijos Respublikos Tyrimų komiteto Vyriausioji tyrimų valdyba [portalą valdančios bendrovės] „TUT BY MEDIA“ darbuotojams ir kitiems asmenims iškėlė baudžiamąją bylą pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl rasinės, tautinės, religinės ar kitokios socialinės nesantaikos kurstymo, vykdyto grupės asmenų“, – nurodė Tyrimų komiteto išplatintame pareiškime.    

Rugpjūtį portalas Tut.by ir jo kontroliuojamos paskyros socialiniuose tinkluose bei susirašinėjimo platformose buvo pripažinti Baltarusijos valdžios „ekstremistiniais“.

Anot teismo, „remiantis ekspertų komisijos išvada, šis portalas užsiima ekstremistinės veiklos, kuria siekiama kurstyti socialinę nesantaiką, organizuoti ir vykdyti masinius neramumus, taip pat kurstyti politinę ir ideologinę nesantaiką, propaganda“.   

Gegužės 18 dieną portalas buvo užblokuotas dėl įstatymais draudžiamos informacijos publikavimo; bendrovės biurą reidą surengė Finansinių tyrimų departamento darbuotojai.  

Tąsyk „TUT BY MEDIA“ darbuotojams buvo iškelta baudžiamoji byla dėl itin stambaus masto mokesčių vengimo. Anot teisėsaugininkų, bendrovė, kaip Aukštųjų technologijų parko rezidentas, gavo pajamų, nesusijusių su veikla, leidžiama Aukštųjų technologijų parko nuomininkams. Gegužės 18 dieną buvo priimtas sprendimas atimti iš „TUT BY MEDIA“ teisę į mokesčių lengvatas, numatytas Aukštųjų technologijų parko nuomininkams.   

Penkiolika Tut.by darbuotojų buvo uždaryti tardymo izoliatoriuose arba jiems buvo skirtas namų areštas. 

Tut. by – didžiausias baltarusių naujienų portalas. Jis buvo registruotas 2019 metų sausį; iki to laiko nuo 2000 metų, kai buvo įsteigtas, portalas veikė neturėdamas žiniasklaidos priemonės statuso. 2020 metų gruodį Minsko ekonominis teismas atėmė iš portalo Tut.by žiniasklaidos priemonės statusą. 

Baltarusijoje nuo pernai rugpjūtį įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų, išprovokavusių istorines demonstracijas prieš beveik tris dešimtmečius trunkantį Aliaksandro Lukašenkos valdymą, tęsiasi politiniai neramumai. Opozicija ir Vakarų šalys šių rinkimų nepripažino laisvais ir teisingais, o perspektyva, kad autoritarinis lyderis dirbs šeštą kadenciją iš eilės, Baltarusijoje išprovokavo beprecedentę protestų bangą.

Baltarusijos valdžia į opozicijos demonstracijas sureagavo itin griežtomis priemonėmis: milicija sulaikė per 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai protestuotojų skundėsi patyrę jėgos struktūrų pareigūnų smurtą.

Svarbiausi opozicijos veikėjai buvo įkalinti arba priversti palikti šalį, nepriklausomų žiniasklaidos priemonių redakcijos buvo apieškotos, o jų žurnalistai – areštuoti.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis