„Orlen“ investicijos Mažeikiuose sieks 641 mln. eurų (dar papildytas)

naujos 4-11 pastraipos 

Vilnius, spalio 8 d. (BNS). Lenkijos naftos koncerno „Orlen“ investicijos Mažeikių rajone esančioje „Orlen Lietuva“ naftos perdirbimo produktų gamykloje sieks 641 mln. eurų.

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį susitiko su įmonės vadovais, kurie pristatė ateinančių penkerių metų strateginį planą ir patvirtintą 641 mln. eurų investicinį projektą, teigiama Prezidentūros pranešime. 

„Sėkmingai įgyvendintas naujasis investicinis projektas dar labiau sustiprins mūsų ryšį, pagerins įmonės efektyvumą ir prisidės prie regiono ekonominės plėtros. Tikiuosi, kad artimiausioje ateityje įmonė dės visas pastangas, jog būtų pasiekti kuo žalesni ir tvaresni veiklos būdai“, – sakė prezidentas.

„Šiandien padėtas labai svarbus pirmasis taškas investiciniame projekte, jo įgyvendinime. Esmė jo, pirmiausia, išspausti dar daugiau iš žaliavos naftos naudingos medžiagos, perdirbant naftos produktus ir tai yra gyvybiškai svarbi investicija pirmiausia bendrovės tvarumui, nes tai leidžia jai būti konkurencingesne“, – penktadienį žurnalistams Mažeikiuose sakė G. Nausėda.

Anot jo, taip pat svarbu, kad investicijos leis geriau atliepti žaliosios darbotvarkės tikslus. 

„Matau labai socialiai atsakingą įmonę, kuri savo veiklą vertina ir žvelgia keliolika metų į priekį, tai daro dalyvaudama socialiniame dialoge su darbuotojais, tai daro diversifikuodama savo veiklas ir šiandien galima su pasitenkinimu konstatuoti, kad įmonė galvoja apie atsinaujinančios energetikos plėtrą ir pati yra šio proceso dalyvė. Pirmiausia kalbu apie tuos projektus, kurie yra jau įgyvendinami šalia gamyklos, tiek vėjo tiek saulės energetikos projektai“, – sakė prezidentas. 

Jo teigimu, įmonė galėtų aktyviau dalyvauti ir Lietuvos organizuojamuose projektuose, ypač jūros vėjo energijos generavimo projektuose.

Kalbėdamas apie Lietuvos indėlį plėtojant „Orlen Lietuvos“ veiklą, G. Nausėda teigė, kad naujoje finansinėje perspektyvoje yra galimybės panaudoti „Just transition“ fondo lėšas žaliosios transformacijos tikslams įgyvendinti.

„Mūsų dispozicijoje yra daug instrumentų, kurie bus nukreipti į investicinės aplinkos gerinimą ir palankesnių sąlygų šiam mūsų strateginiam partneriui sudarymą, kad jis galėtų tiek logistikos prasme, tiek rinkų, tiek veiklos tęstinumo prasme, jausti valstybės nuolatinę paramą“, – sakė prezidentas.

„Tai nereiškia, kad sudarysime preferencines sąlygas konkrečiai įmonei, bet sudarysime palankias sąlygas įmonei, ypač tokiai, kuri yra nusiteikusi investuoti tokius didžiulius resursus“, – teigė jis.

G. Nausėda taip pat pabrėžė, jog darbuotojai gali jaustis saugūs dėl darbo, o Lietuva gali jaustis saugi dėl strateginės įmonės veiklos tęstinumo ir žaliosios ekonomikos tikslų įgyvendinimo. 

Teigiama, jog investicijomis siekiama efektyvesnio produktų perdirbimo, kuris prisidėtų prie didesnio įmonės konkurencinio atsparumo ir bendro taršos mažinimo.

Pasak susitikime dalyvavusio Lenkijos vicepremjero Jaceko Sasino, Mažeikių naftos perdirbimo gamykla yra svarbus Lietuvos, Lenkijos ir visų kaimyninių šalių  energetinio saugumo elementas.

„Suprantame, jog ties Lietuva ir ties Lenkija vyksta įvairūs veiksmai norint destabilizuoti mūsų šalis (...). Energetinėje srityje esame atsparūs nuo visokių hibridinio karo veiksmų, kurios galėtų būti naudojamos į mūsų šalis, nes 2006 metais buvo priimtas sprendimas nusipirkti šią naftos perdirbimo gamyklą. Ji yra „Orlen“ koncerno dalimi,  stabilizuojančiu energetiką mūsų regione“, – žurnalistams tvirtino J. Sasinas.

Jis pabrėžė, kad nauji laikai ir su energetikos transformacija susiję nauji iššūkiai reikalauja modernizuoti turimą infrastruktūrą.

„Ši investicija ves naftos perdirbimo gamyklą 21 amžiaus iššūkių link (...). Investuosime ir galėsime pasakyti, jog esame dar labiau pasiruošę mūsų laukiantiems iššūkiams, susijusiems su energetikos transformacija, didesnio aplinkos tvarumo reikalavimais, naujų produktų poreikiu“, – sakė J. Sasinas.

Lenkijos „Orlen“ prezidentas Danielis Obajtekas teigė, kad 2006 metais koncerno įsigytą gamyklą yra būtina modernizuoti ir optimizuoti jos veiklą.

„Daugelis naftos perdirbimo gamyklų, kuriuos turime savo grupėje, yra modernizuotos, todėl šiandien yra svarbi diena, nes „Orlen“, būdamas šios gamyklos  savininku, išreiškė sutikimą investuoti į gilesnio naftos perdirbimo technologijas ir užtikrino šių investicijų finansavimą“, – žurnalistams sakė D. Obajtekas.

Pasak jo, investicinį projektą planuojama įgyvendinti iki 2024 metų, jis nuo 72 proc. iki 84 proc. padidins naftos produktų gavybos efektyvumą, todėl bendrovė tą patį produktų kiekį galės gauti iš 20 proc. mažesnio naftos žaliavos kiekio.

„Tai yra didžiulis viso gamybos proceso optimizavimas, (...) kuris yra būtinas norint aprūpinti Lenkijos rinką, nes šalyje turime kuro deficitą ir dalį jo importuojame iš kitų krypčių. Ši didžiulė investicija leis mums optimizuoti naftos perdirbimo gamyklą ir leidžia kurti tam tikrų naftos perdirbimo gamyklų kompetenciją“, – aiškino D. Obajtekas.

Pasak G. Nausėdos, pagirtina, kad įmonė jau planuoja scenarijus, kaip praplėsti savo produktų asortimentą, investuoti į atsinaujinančios energetikos projektus. Lietuvai reikšmingas įmonės įdirbis tokiose srityse kaip žaliojo vandenilio gamyba.

Prezidentas su bendrovės atstovais aptarė strategiją ir ateities veiklos planus prisidedant prie Žaliojo kurso ir Klimato politikos tikslų. Anot įmonės atstovų, investicijos leis iš mažesnio žaliavinės naftos kiekio pagaminti didesnį perdirbtos naftos kiekį, taip sumažinant Mažeikių gamyklos taršą aplinkai.

[email protected], +370 5 205 85 11, Verslo naujienų skyrius

dalintis