Etiopijos pajėgos pradėjo „didžiulio masto“ puolimą, sako Tigrėjaus sukilėliai

Adis Abeba, spalio 9 d. (AFP-BNS). Etiopijos kariai ir jų sąjungininkai pradėjo vykdyti antžemines operacijas ir antskrydžius prieš Tigrėjaus sukilėlius šiauriniame Amharos regione, naujienų agentūrai AFP šeštadienį pranešė šaltiniai humanitarinėse organizacijose ir sukilėlių struktūrose, įsisiūbavus spėlionėms, kad Adis Abeba ruošiasi plataus masto puolimui.

Tigrėjaus liaudies išlaisvinimo frontas (TPLF), įsitraukęs į jau 11 mėnesių besitęsiantį niokojantį konfliktą su provyriausybinėmis pajėgomis šalies šiaurėje, šeštadienį pareiškė, kad prieš sukilėlius imamasi „didžiulio masto veiksmų“.

Tokie pranešimai pasirodė praėjus kelioms dienoms po ministro pirmininko Abiy Ahmedo (Abijaus Ahmedo) prisaikdinimo naujai kadencijai. Per inauguraciją jis pažadėjo ginti „Etiopijos garbę“, nors tarptautinė bendruomenė vis garsiau kritikuoja karą ir reiškia nerimą dėl susiklosčiusios itin sudėtingos humanitarinės padėties.

TPLF atstovas Getachew Reda (Getačiu Reda) nurodė, kad sukilėliai „daugiausia bombarduojami iš oro, bepiločių lėktuvų ir artilerijos“. G. Reda taip pat pranešė apie masinį karių telkimą: jo duomenimis, Amharos šiaurinėje dalyje, įskaitant Šiaurės Gondaro ir Šiaurės Volo rajonus, „sutelkta dešimtys tūkstančių karių“.

„Esame įsitikinę, kad sužlugdysime puolimą visuose frontuose ir ne tik, – pareiškė sukilėlių atstovas. – Ginsime savo pozicijas, kol apgultis bus nutraukta.“

Tuo metu humanitariniai šaltiniai AFP informavo, kad ketvirtadienį ir penktadienį federaliniai kariai ir Amharos regiono pajėgos vykdė oro ir sausumos puolamąsias operacijas Šiaurės Volo rajone bei kitose vietovėse.

Amharos valdžios atstovai, taip pat federalinės vyriausybės ir kariuomenės pareigūnai neatsakė į prašymus pakomentuoti situaciją, o AFP nepavyko nepriklausomai patvirtinti pranešimų apie karines operacijas.

Karas kilo pernai lapkritį, kai Abiy Ahmedas nusiuntė karius į Tigrėjų, siekdamas nuversti TPLF – regiono valdančiąją partiją, kadaise vadovavusią visai šaliai. Premjero teigimu, tas žingsnis buvo atsakas į TPLF išpuolius prieš federalinės kariuomenės stovyklas.

Nors vyriausybinės pajėgos greitai užėmė Tigrėjaus miestus, birželio pabaigoje sukilėliai atkovojo didžiąją dalį regiono, įskaitant sostinę Mekelę, o Adis Abebai teko vienašališkai paskelbti paliaubas.

Tačiau kautynės, vėliau išplitusios į kaimyninius Amharos ir Afaro regionus, sukėlė, pasak JT, „didžiulę humanitarinę krizę“; dėl jos šimtai tūkstančių žmonių atsidūrė prie bado slenksčio.

Konfliktas pareikalavo jau tūkstančių gyvybių ir privertė apie 2 mln. žmonių palikti savo namus. Be to, gauta daug pranešimų apie įvairius žiaurumus, tokius kaip žudynės ir masinis žaginimas.

JAV grasina paskelbti sankcijas kariaujančioms šalims, jeigu jos neįsipareigos derybų keliu užbaigti konfliktą, galintį destabilizuoti antrą pagal gyventojų skaičių Afrikos valstybę.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis