Austrijoje prisaikdintas naujasis kancleris A. Schallenbergas (papildytas)

Berlynas, spalio 11 d. (AP-BNS). Austrijoje pirmadienį prisaikdintas naujasis šalies kancleris, pakeitęs praėjusią savaitę atsistatydinusį Sebastianą Kurzą (Sebastianą Kurcą), priverstą pasitraukti dėl korupcijos skandalo.

Austrų prezidentas Alexander'as Van der Bellenas (Aleksandras Van der Belenas) po 13 val. vietos (14 val. Lietuvos) laiku priėmė Užsienio reikalų ministerijai iki šiol vadovavusio 52 metų Alexander'o Schallenbergo (Aleksandro Šalenbergo) priesaiką.

Tuo metu naujuoju URM vadovu taps karjeros diplomatas Michaelis Linhartas, pranešė austrų naujienų agentūra APA.

35-erių konservatorius S. Kurzas šeštadienio vakarą paskelbė atsistatydinantis iš kanclerio posto.

S. Kurzą pradėta spausti atsistatydinti po to, kai trečiadienį prokurorai atliko kratas keliuose su valdančiąja Liaudies partija (OeVP) susijusiuose biuruose ir pranešė, jog atlieka tyrimą, kuriame figūruoja S. Kurzas ir dar devyni asmenys.

Teisėsaugai kilo įtarimų, kad vyriausybės pinigai buvo panaudoti korupciniam sandoriui, siekiant užtikrinti valdančiajai partijai palankų nušvietimą žiniasklaidoje.

Manoma, kad tokiu būdu buvo siekiama padėti S. Kurzui, tuo metu jau užėmusiam vyriausybės ministro postą, perimti OeVP vadovo pareigas.

Jaunieji OeVP koalicijos partneriai žalieji pareikalavo kanclerį pakeisti.

S. Kurzas, per pastaruosius ketverius metus vadovavęs dviem vyriausybėms, pareiškė, kad siekia „išvengti chaoso“. Jis pasiūlė, kad kanclerio postą perimtų A. Schallenbergas.

S. Kurzas neigia atlikęs kokių nors neteisėtų veiksmų, o šeštadienį pakartojo, kad jam mesti kaltinimai yra „klaidingi“. Politikas pareiškė, kad toliau vadovaus partijai ir dirbs parlamente bei sieks, kad šis reikalas būtų išaiškintas.

A. Van der Bellenas pareiškė, kad Austrijos vyriausybei dabar tenka „didelė atsakomybė atkurti pasitikėjimą“.

OeVP ir žalieji tikisi išbristi iš šio skandalo ir dirbti iki kadencijos pabaigos 2024 metais.

Tačiau praeitos savaitės įvykių poveikis dar gali būti ilgai juntamas.

„Kurzo sistema“

Nors S. Kurzas iš pradžių tvirtino, kad nematė reikalo atsistatydinti, o savo nekaltumą primygtinai gina ir dabar, vėliau jis pakeitė kursą – pareiškė, kad šalies interesai jam svarbesni už jo paties interesus.

Tačiau daugelis mano, kad S. Kurzas iš tikrųjų pasidavė žaliųjų ir savo bendrapartiečių spaudimui.

Ekspremjero kritikai pabrėžia, kad jis toliau vadovaus OeVP ir dabar bus šios partijos parlamento frakcijos lyderis – tai ideali pozicija, iš kurios jis galėtų daryti įtaką kaip „šešėlinis kancleris“.

Opozicinės partijos teigia, kad „Kurzo sistema“ netrukdomai veiks toliau, nes tebedirba jam ištikimi ministrai, taip pat aukšto rango pareigūnai, kurie, panašu, liks savo postuose. Kai kurie iš jų taip pat yra įtariamieji korupcijos byloje.

A. Schallenbergas, iki šiol dirbęs užsienio reikalų ministru S. Kurzo kabinete, laikomas ekspremjero ištikimu šalininku.

Remiantis spaudos pranešimais, naktį į pirmadienį pats S. Kurzas susisiekė su A. Schallenbergu ir pranešė, kad jis taps jo įpėdiniu.

Naujausias skandalas, į kurį įsivėlė S. Kurzas, papildė virtinę kaltinimų korupcija Liaudies partijai ir keliems svarbiems jos nariams, įskaitant finansų ministrą Gernotą Bluemelį (Gernotą Bliumelį).

Įtarimai iškilo į viešumą po vadinamosios Ibicos bylos, dėl kurios 2019 metais žlugo pirmoji S. Kurzo vyriausybė. Tas kabinetas buvo suformuotas OeVP ir ultradešiniosios pakraipos Laisvės partijos (FPOe).

Tačiau po 2019 metų rudenį vykusių pirmalaikių rinkimų S. Kurzas iškovojo naują pergalę ir vėl stojo prie vyriausybės vairo, tąkart sudaręs koaliciją su žaliaisiais.

„Schalli“

A. Schallenbergą užsienio reikalų ministro poste pakeis M. Linhartas – dabartinis Austrijos ambasadorius Prancūzijoje.

Naujasis premjeras yra aristokratiškų šaknų turintis išsiskyręs keturių vaikų tėvas, gimęs Šveicarijoje austrų diplomato šeimoje.

A. Schallenbergas 1997 metais pats pradėjo diplomatinę tarnybą Austrijoje, o penkių kalbų mokėjimas padėjo jam sėkmingai darbuotis įvairiose pareigose, įskaitant postus Briuselyje.

Grįžęs į Vieną jis dirbo kelių OeVP užsienio reikalų ministrų, įskaitant S. Kurzą, patarėju, o 2019 metų birželį pats stojo prie URM vairo.

„Schalli“ (Šaliu) pramintas politikas „garsėja sąžiningumu“, taip pat „gebėjimu bendrauti su žiniasklaida“, sako politologas ir ekspertas Austrijos klausimais Patrickas Moreau (Patrikas Moro).

Anot jo, A. Schallenbergas „už svarbiausią savo karjeros dalį“ yra skolingas S. Kurzui, o abu politikus vienija panašios politinės pažiūros – pavyzdžiui, griežta antiimigracine pozicija.

Kadangi naujajam vyriausybės vadovui trūksta patirties vidaus politikoje, jį „ves Kurzo šerpai“, pridūrė ekspertas.

A. Schallenbergui gali prireikti visų jų įgūdžių, kad jis galėtų vadovauti koalicijai su žaliaisiais, susilpnėjusiais dar prieš praėjusios savaitės įvykius dėl ginčų tokiose srityse kaip pabėgėlių priėmimo politika.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis