S. Cichanouskajai ir P. Latuškai iškelta baudžiamoji byla dėl pareigūno rango pasisavinimo

BNS nuotr.

Minskas, spalio 13 d. („Interfax“-BNS). Baltarusijos opozicijos lyderiams Sviatlanai Cichanouskajai ir Pavelui Latuškai iškelta baudžiamoji byla dėl pareigūno rango ar įgaliojimų prisiskyrimo, antradienį per valstybinę televiziją „Belarus 1“ pareiškė šalies Tyrimų komiteto atstovas Siarhejus Kabakovičius.

„Baltarusijos Tyrimų komiteto Vyriausioji tyrimų valdyba tiria baudžiamąją bylą, iškeltą dėl nusikaltimo požymių pagal... Baudžiamojo kodekso 382 straipsnį [dėl] pareigūno rango ar įgaliojimų savavališko prisiskyrimo“, – sakė jis.

„Kaltinamieji, Cichanouskaja ir Latuška, derindami [veiksmus] su kitais sąmokslo dalyviais, pažeisdami Baltarusijos konstitucijos reikalavimus sukūrė Baltarusijos Respublikos valstybinės valdžios, valdymo ir atstovavimo pseudoorganus užsienyje... Tęsdami savo nusikalstamus veiksmus [jie] pradėjo derybas su užsienio valstybių, tarptautinių organizacijų atstovais“, – pridūrė S. Kabakovičius.

Baudžiamojo kodekso 382 straipsnyje numatoma bausmė: viešieji darbai arba bauda, arba pataisos darbai iki dvejų metų, arba areštas, arba laisvės apribojimas laikotarpiui iki dvejų metų, arba laisvės atėmimas tokiam pačiam laikotarpiui.

S. Cichanouskaja dalyvavo Baltarusijos prezidento rinkimuose vietoje savo vyro Siarhejaus Cichanouskio. Jis buvo pagrindinis opozicijos kandidatas, bet Centrinė rinkimų komisija jo iniciatyvinės grupės neįregistravo, o likus trims mėnesiams iki pernai rugpjūtį įvykusių rinkimų jis buvo suimtas.

S. Cichanouskaja pareiškė užtikrintai laimėjusi rinkimus, bet rinkimų nugalėtoju pasiskelbus Aliaksandrui Lukašenkai, šalį geležiniu kumščiu valdančiam nuo 1994 metų, ji buvo priversta pasitraukti į užsienį ir šiuo metu gyvena Lietuvoje.

Virtinė šalių pripažįsta S. Cichanouskają Baltarusijos opozicijos lydere.

Balandžio pradžioje Baltarusijos KGB įtraukė S. Cichanouskają, opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narį Pavelą Latušką ir dar 15 baltarusių į organizacijų ir fizinių asmenų, susijusių su teroristine veikla, sąrašą.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis