Europa po galingos audros „Aurore“ skaičiuoja nuostolius (atnaujintas)

Paryžius, spalio 22 d. (AFP-BNS). Europos šiaurėje ketvirtadienį siautusi audra „Aurore“ Lenkijoje pareikalavo keturių gyvybių ir padarė reikšmingos žalos tokiose šalyse kaip Vokietija, Prancūzija ir Nyderlandai.

Visi keturi žmonės Lenkijoje žuvo pietiniame Žemutinės Silezijos regione.

Vienas žmogus neteko gyvybės, kai nuo kelio buvo nublokštas mikroautobusas, taip pat žuvo statybininkas, sugriuvus nebaigtai statyti sienai.

Vroclavo mieste ant lengvojo automobilio užgriuvus medžiui žuvo du žmonės.

Valstybinė meteorologijos tarnyba įspėjo apie stipraus vėjo pavojų kone visuose Lenkijos regionuose.

Nyderlanduose pranešta, kad nedideli viesulai sužeidė keturis žmones.

Vaizduose iš Nyderlandų Barendrechto miestelio prie pietinio Roterdamo pakraščio matyti, kad vienoje gatvėje buvo apgadinta stogų, nuversta sodo stoginių ir batutų.

„Galite matyti, kad [vėjas] buvo stiprus, – visuomeniniam transliuotojui NOS sakė mero pavaduotojas Nico Bultsas (Nikas Bultsas). – Tai gan įspūdinga ir, žinoma, baisu gyventojams.“

Stovyklavietėje Zelheme netoli Vokietijos sienos taip pat buvo susidaręs viesulas; jo nuplėšta šaka nukrito ant vieno namelio, sakoma žiniasklaidos pranešimuose.

Staigūs potvyniai

Prancūzijoje be elektros buvo likę 250 tūkst. namų ūkių, o ketvirtadienį vakare elektros dar neturėjo maždaug 40 tūkst. namų. Tiekimą bando atkurti maždaug 4 tūkst. technikų.

Pranešama apie kelis šimtus susisiekimo traukiniais sutrikimų, daugiausia dėl šakų, nukritusių ant bėgių.

Stiprūs vėjai ant bėgių buvo nubloškę ir kitų objektų, įskaitant batutą, brezento ir nuo stogų nuplėštos gofruotosios geležies lakštų, pranešė geležinkelių operatorė SNCF.

Per naktį „Aurore“, kurios vėjų greitis siekė 175 km per val., nuslinko į rytus. Dėl audros daugelyje šalies regionų buvo paskelbtas „oranžinio“ – antro aukščiausio – laipsnio pavojus.

Prancūzijos transporto ministras Jeanas-Baptiste'as Djebbari (Žanas Batistas Džebari) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad labiausiai nukentėjo Il de Franso regionas aplink Paryžių, Normandija šalies šiaurėje ir rytinis Lotaringijos regionas.

Susisiekimas traukiniais ketvirtadienį pamažu grįžo į normalias vėžes.

Socialinės žiniasklaidos platformose keleiviai skelbė nuotraukas, kuriose matyti išvirtusių medžių padaryta žala.

Vakariniame Bretanės regione staigūs potvyniai sugriovė namų.

Tuomet audra nuslinko į Vokietiją, kur yra vadinama „Ignatz“ ir kur vėjo gūsių greitis siekė maždaug 100 km per valandą.

Maždaug 50 tūkst. būstų Vokietijos rytuose liko be elektros, daugiausia Saksonijoje, Saksonijoje-Anhalte ir Tiuringijoje.

Tuose regionuose traukinių eismas buvo sustabdytas, o likusioje šalies dalyje – sutrikęs, pranešė geležinkelių operatorė „Deutsche Bahn“. Kompanija paragino keleivius atidėti bet kokius kelionių planus.

Žmonės taip pat raginti nevaikštinėti miškuose, dėl griūvančių medžių ir krintančių šakų pavojaus.

Čekijoje audra be elektros paliko 270 tūkst. namų, išversti medžiai blokavo kelių ir geležinkelių.

Prahos oro uoste kai kurių lėktuvų keleiviai turėjo sėdėti juose ilgiau nei planuota, nes dėl vėjo nebuvo galima saugiai naudotis trapais.

Tuo metu Estijos elektros tinklų bendrovės "Elektrilevi" duomenimis, iki 7 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku buvo gauta pranešimų apie nutrūkusį elektros tiekimą beveik 20 tūkst. namų ūkių.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

dalintis