Pasikeitus tvarkai, prie parduotuvių nusidriekė pirkėjų eilutės - BNS REPORTAŽAS

BNS nuotr.

Vilnius, spalio 22 d. (BNS). Daugėjant koronaviruso atvejų nuo penktadienio sugriežtinus ir  mažesnių, iki 1,5 tūkst. kv. metrų ploto, parduotuvių darbą prie jų nusidriekė pirkėjų eilės.  

Prekybininkai sako, jog viskas vyksta sklandžiai, bet pripažįsta kai kur susidarančias eiles. Tuo metu vieni pirkėjai apgailestauja dėl tokios tvarkos, kiti piktinasi, kad valdžia neprivertė skiepytis, treti galvoja, kaip išvengti eilių. Daugeliui nepatinka, jog prekybininkai nepasirūpino, kad žmonės turėtų kur slėptis nuo lietaus, vėjo ar sniego.  

Mažesnės parduotuvės, kaip ir didelės, dabar privalo aptarnauti pirkėjus tik su galimybių pasu arba reguliuoti jų srautus, kad būtų užtikrintas bent 30 kv. metrų prekybos plotas vienam žmogui. 

Apsaugininkai: bando prasmukti be galimybių pasų   

Kaip BNS sakė kelių parduotuvių apsaugos darbuotojai, dažniausiai eilės susidaro, kai į parduotuvę bando patekti galimybių paso neturintis žmogus.

„Kol su juo išsiaiškiname, kol išklausome jo poziciją, priekaištus ir motyvus, žiūrėk, jam už nugaros jau laukia keli kiti pirkėjai“, – teigė prie vienos nedidelės „Maximos“ Vilniuje dirbantis Anatolijus. 

„Lidl“ Naujininkuose apsaugos darbuotojas BNS teigė, kad be galimybių paso atėjo daug žmonių – arba tikisi prasmukti, arba nežinojo, kad be šio dokumento ir į mažas parduotuves nebepateks. 

„Ateina, tikrai daug ateina be dokumento“, – teigė savo vardo nenorėjęs pasakyti darbuotojas. 

Pirkėjai ir piktinasi, ir siūlo sprendimus

Prie parduotuvės pakalbinta du vaikus auginanti Sigita piktinosi tokia tvarka: „Šalia gyvenu, vaikus kaimynei prižiūrėti palikau, kad pieno ir kopūstą nusipirkčiau, pietus išvirčiau, bet neįleidžia“.  

Paklausta, ar neturi galimybių paso, ji pareiškė „iš principo“ nesiskiepysianti, jeigu „taip Lietuvoje bus“.   

„Vers skiepytis sveikus žmones, neįleis jų į parduotuves, žmogaus teisės ribojamos, o piktinamasi situacija Rusijoje, Baltarusijoje. Čia panašios represijos“, – nukirto moteris. 

Pokalbį nugirdęs Rišardas Naumovičius norėjo moterį sulaikyti, siūlydamas jai nupirkti prekių, bet pastaroji numojo ranka. 

„Duotų kokį eurą ant alučio, atneščiau, nesunku“, – tvirtino jis. Paklaustas, kiek jau susirinko už tokią paslaugą, teigė, kad tik penkis eurus. 

„Žinokite, gaili žmonės. Vienai šeimai, kurios neįleido, net su vaikais buvo, dvi dėžes žvakių pridėjau, duonos, dešrų, sulčių visokių, visą vežimą atvežiau, matyt, į kaimą ruošiasi, o tik vieną monetą paliko“, – pridūrė.     

63 metų Dorotėja Petrulienė, sutikta prie „Maximos“, siūlo į parduotuves įeinančius žmones įleisti pro vienas duris, o išleisti pro kitas. Pasak jos, tada mažesnės spūstys būtų. 

„Dabar pro tas pačias ir įeina, ir išeina, žmonės grūdasi vienas šalia kito. Vieni nori dar prie dezinfekatoriaus stovo išeidami patekti, kiti rankas pasipurkšti siekia atėję, makalojasi, sukiojasi  iš visų pusių, dar tas tikrintojas stovi, kol patikrina, užtrunka, jaunimas greitas, o vyresniems ne taip spėriai pavyksta telefone rasti tą pasą, todėl lipa vieni kitiems per galvas“, – savo įspūdžiais apie suvaržytą patekimą į parduotuves dalijosi vilnietė.   

69-erių Juozas Gavenis teigė norįs patekti ne į „Maximą“, o į vaistinę: „Bet tos pačios durys ir neįleidžia“. 

Tuo metu 21 metų Giedrius norėtų, kad prekybininkai bent piko valandomis su galimybių pasais žmonėms leistų apsipirkti nevaržomai. 

„Tada iš viso neįleistų be tų pasų. Žinotų, kokiomis valandomis jiems galima eiti, tada ir eitų“, – tvirtino jaunuolis. 

Galimybių paso neturinti Monika apgailestavo, kad prie parduotuvių nėra stogelių arba jie labai siauri ir lietui lyjant žmonėms tenka glaustis vieniems prie kitų neišlaikant atstumų.

Prekybininkai: viskas vyksta sklandžiai

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė BNS nurodė, kad nuo penktadienio pirkėjų srautai ribojami daugiausia „Maxima X“ parduotuvėse.

„Kol kas viskas vyksta sklandžiai, nors prie dalies parduotuvių kartais susidaro ilgesnės laukiančių pirkėjų eilės“, – informavo tinklo atstovė.   

Pasak jos, situacija stebima ir po kelių savaičių ją įvertinus bus žiūrima, ar reikės imtis kitų papildomų sprendimų.  

Vienintelis „Lidl“ tinklas yra nusprendęs aptarnauti tik pirkėjus, kurie turės galimybių pasus. 

„Lidl Lietuvops“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė BNS teigė, kad dokumentus tikrina  darbuotojai, pasitelkdami specialius įrenginius: „Jei bus matomas poreikis, apsaugos darbuotojams padės ir parduotuvės personalas“. 

Iki šiol galimybių pasai buvo tikrinami tik trijose iš daugiau nei pusšimtyje „Lidl“ parduotuvių.

BNS anksčiau rašė, kad prekybos tinklas „Iki“ parduotuvėse, kuriose nereikia galimybių paso, ketina reguliuoti pirkėjų srautus pagal krepšelius. „Rimi“ sakė, kad kiekviena parduotuvė spręs atskirai, kaip įgyvendinti reikalavimus.  

„Norfos“ tinkle yra apie 110 iki 1,5 tūkst. kv. metrų ploto parduotuvių, „Iki“ – 216,  „Maximos“ – apie 175, „Lidl“ – 56.

Autorė Sniegė Balčiūnaitė

[email protected], +370 5 239 64 14, Verslo naujienų skyrius

dalintis