Posėdyje Vilniuje Europos teismų tarybų tinklas pašalino Lenkiją iš narių (papildytas)

papildymai visame tekste

Vilnius, spalio 28 d. (BNS). Vilniuje ketvirtadienį posėdžiavusi Europos teismų tarybų tinklo (ENCJ) generalinė asamblėja nusprendė pašalinti Lenkijos kolegas iš šios organizacijos.

Lenkijos teisėjų taryba (KRS) pašalinta argumentuojant, kad ji neatitinka asociacijos reikalavimų dėl nepriklausomumo nuo politinių valdžios institucijų.

„Šiandien generalinė asamblėja nubalsavo už Lenkijos teisėjų tarybos pašalinimą“, – žurnalistams sakė ENCJ pirmininkas Filippo Donati (Filipas Donatis).

„ENCJ nusprendė, kad KRS nesaugo Lenkijos teismų nepriklausomumo ir nesaugo teisėjų“, – pridūrė jis.

Dešiniosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ vadovaujama Lenkijos vyriausybė pastaraisiais metais sulaukia tarptautinės bendruomenės kritikos dėl siekio perimti politinę teismų kontrolę.

Naujausiu sprendimu ES Teisingumo teismas trečiadienį paskyrė milijono eurų per dieną baudą Lenkijai, nevykdančiai sprendimo sustabdyti naujai įvestą teisėjų drausminimo sistemą. Teismas šią reformą vertina kaip varžančią Lenkijos teismų nepriklausomumą. 

F. Donati sakė, kad sprendimu pašalinti Lenkijos teisėjų tarybą iš organizacijos ginamos tiek pačios ENCJ vertybės, tiek vertybės, kuriomis remiantis turi būti pagrįstas pats teismų tarybų egzistavimas.

„Teismų tarybos turi būti nepriklausomos nuo įstatymų vykdomosios ir leidžiamosios valdžių ir ginti teismus ir teisėjus, kai jie yra puolami“, – teigė ENCJ pirmininkas.

Lenkijos teisėjų tarybos narystė organizacijoje buvo suspenduota dar 2018 metais. Vis dėlto jokio progreso užtikrinant teismų nepriklausomą Lenkijoje per šį laikotarpį nebuvo, teigė F. Donati.

Du Lietuvos teisėjų tarybos atstovai taip pat balsavo už Lenkijos pašalinimą iš ENCJ.

Teisėjų tarybos pirmininkė Sigita Rudėnaitė žurnalistams sakė, kad Lenkijos teismų taryba šiandien nėra nepriklausoma, juo labiau negina teismų nepriklausomumo principo savo šalyje.

„Laikomės tokios pozicijos, kad jeigu tokia situacija būtų toleruojama ir, tarkime, Lietuvos, mūsų teisėjų taryba nebūtų pritarusi (Lenkijos išmetimui) ar būtų susilaikiusi, tai reikštų toleravimą ir tolesnį tokių krizių plitimo ES“, – teigė S. Rudėnaitė.

Lenkijos atstovai asamblėjoje Vilniuje nedalyvavo.

Autorius Saulius Jakučionis

[email protected], +370 5 205 85 10, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis