Skiepų klastojimų įtariami Naujosios Vilnios poliklinikos darbuotojai išėjo iš darbo (papildytas)

atnaujintas pavadinimas, papildymai visame tekste

Vilnius, spalio 29 d. (BNS). Įrašus apie vakcinaciją galbūt suklastoję Naujosios Vilnios poliklinikos darbuotojai nebedirba gydymo įstaigoje, pranešė poliklinikos direktoriaus pavaduotoja medicinai Virginija Dautartienė.

„Dokumentai paimti tarnybų ir teismo nutartimi tie žmonės nušalinti nuo darbo. Vėliau tie žmonės abipusiu sutarimu atleisti iš darbo“, – penktadienį žurnalistams sakė ji.

Vėliau direktoriaus pavaduotoja suabejojo, ar tie darbuotojai buvo atleisti. Ji svarstė, kad jie vis dėlto tėra nušalinti teismo sprendimu.

„Jie tikrai nebedirba. Ar atleisti? To nežinau“, – paprašyta patikslinti sakė V. Dautartienė.

Direktoriaus pavaduotoja tvirtino nežinanti, kiek žmonių šiuo metu nedirba.

Penktadienį atostogaujantis Naujosios Vilnios poliklinikos direktorius Ernestas Petrulis BNS patikslino, kad du nušalinti darbuotojai išėjo savo noru.

„Buvo gautos teisėjo nutartys nušalinti nuo darbo, ir ten numatyta, kad negali prieiti prie medicininių duomenų. Praktiškai negali medicinos darbuotojas dirbti nieko poliklinikoje. Tai pat be užmokesčio. Ten yra ir gana ilgas laikotarpis – šeši mėnesiai nurodyti nutartyje. Supraskite, darbuotojas dirbti negali, atlyginimo nėra ir net sveikatos draudimo nėra. Jie patys apsvarstė situaciją ir šalių susitarimu sekančią dieną po to nušalinimo nutraukė darbo sutartis“, – sakė E. Petrulis.

Jo duomenimis, darbą paliko ne gydytojai, o „vidutinis medicinos personalas“.

V. Dautartienės teigimu, prieigą prie kompiuterio turi ir gydytojai, ir slaugytojai.

„Prieš skiepą žmogus būtinai pasirašo, kad sutinka pateikti savo duomenis. Tada atidaromas buteliukas, suleidžiami vaistai, tas buteliukas turi numerį, tada viskas yra suvedama su tuo numeriu. Jeigu aš nesu pasiskiepijęs, o noriu, kad būtų (įrašas apie skiepą – BNS), iš kažkur tą numerį reikia ištraukti. Tą numerį reikia arba pakartoti, jeigu buvo kitas žmogus skiepytas, arba jo neparašai“, – kalbėjo direktoriaus pavaduotoja.

Dėl įvykio poliklinika pradėjo vidinį tyrimą.

Penktadienį Vilniaus policija pranešė, kad poliklinikoje, įtariama, už kyšius klastoti įrašai, esą asmenys pasiskiepijo nuo COVID-19 ligos. 

Ikiteisminis tyrimas dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu, papirkimo ir piktnaudžiavimo pradėtas spalio 20 dieną, gavus informaciją, kad poliklinikos medicinos darbuotojai galbūt ima kyšius iš asmenų per tarpininką už savo neteisėtą veikimą vykdant įgaliojimus.

Įtariama, kad mokėti kyšiai už tai, jog medicinos darbuotojai į www.esveikata.lt duomenų bazę įrašytų klaidingus duomenis apie asmenų pasiskiepijimą nuo COVID-19, žinant, kad tomis datomis pastarieji poliklinikoje nesilankė ir jokiomis vakcinomis nesiskiepijo.

Pasak policijos, tokiu būdu asmenys neteisėtai įgijo galimybių pasus ir, neturėdami teisinio pagrindo, naudojosi paslaugomis, kuriomis galima naudotis tik turint galimybių pasą.

Pirminiais duomenimis, šiomis „paslaugomis“ galėjo pasinaudoti daugiau nei 200 asmenų.

Autoriai: Jūratė Skėrytė, Augustas Stankevičius

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

dalintis